Međunarodni beogradski sajam knjiga otvoriće 21. oktobra pisac i izdavač Vladislav Bajac. Manifestacija traje do 29. oktobra i učestvovaće više od 400 direktnih i skoro isto toliko indirektnih izlagača iz zemlje i inostranstva, najavili su danas organizatori.

Koordinatorka projekta Ljiljana Šoškić je rekla na konferenciji za novinare da na 66. Sajmu knjiga, čiji je slogan „Živele knjige“, posetioce u halama 1, 2 i 4 očekuje oko 500 programa, da će 26. oktobra biti Školski dan, kao i da će tada biti dodeljene sajamske nagrade najboljim izdavačima.

Predsednik odbora Sajma knjiga akademik Dušan Kovačević je istakao da je za njega sajam jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija, istakavši da oko „200.000 ljudi dolaze u ovim teškim vremenima da kupe ili pogledaju najnovije naslove“.

„To je nešto što vraća nadu da je čovek ipak mudriji od vremena u kome živi. Mislim na činjenicu da će sajam ove godine imati jednu lekovitu dimenziju. U svetu strašnih izveštaja koje svakodnevno stižu knjiga služi kao lek“, naveo je Kovačević.

Ocenio je da Francuska kao zemlja počasni gost dovodi svoje reprezentativne pisce.

„Nekad sam dolazio na sajam u društvu sa Borislavom Pekićem, Borislavom Mihailovićem Mihizom i Danilom Kišom, a sad šetam njihovim ulicama na sajmu, i to mi je privatno osećanje koje nije baš najlepše. Živimo dok knjige postoje“, poručio je Kovačević.

Savetnik za kulturu ambasade Francuske i direktor Francuskog instituta Stanislas Pjere je ponovio da je velika čast što će njegova zemlja biti počasni gost Sajma knjiga i da će Francuska na svom štandu imati puno dešavanja, u okviru programa koji je „lep i bogat“, sa oko 50 događaja.

Kako je najavljeno, na otvaranju će učesnike Sajma u ime Francuske pozdraviti pisac Matijas Enar, a na sajam dolaze i Tomas Piketi, Pjer Asulin, Žilija Kaže, Katrin Kise, Kristel Petikolen, Erik Emanuel Šmit i drugi.

Pjere je istakao, između ostalog, da će štand francuske imati svakodnevne događaje za decu, učenike i studente, dok će na Školski dan 26. oktobra obeležiti 80. godina od izlaska knjige „Mali princ“ Antoana de Sent Egziperija, a isti dan stiže i autor manga stripa „Radiant“ Toni Valente.

Gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihajlović Vacić je podsetila da je Sajam knjiga najznačajnija kulturna manifestacija Beograda, a takođe je podsetila na značaj francuske literature i umetnosti, istakavši da je sigurna da će Francuska kao počasni gost biti inspiracija i da će podsetiti „na bogatstvo reči i njihovu sposobnost da oblikuju svet oko nas“.

Umetnička direktorka Sajma knjige Sanja Milić je podsetila da na sajam dolaze i pisci Žoao Tordo iz Portugalije, Kejt Mos i Sajmon Sibag Montefjore iz Velike Britanije.

Pojedinačne ulaznice koštaće 350 dinara, a grupne (za organizovane posete za više od 20 osoba) iznosiće 250 dinara po osobi.