Međunarodni beogradski sajam knjiga jedna je od najstarijih i najvažnijih književnih manifestacija u regionu. Njegov osnovni cilj je pružanje mogućnosti izdavačima, autorima, knjižarima, bibliotekarima, distributerima knjiga, kompanijama za multimediju i drugim akterima, da uspostave kontakte, razmene iskustva, sklope poslovne dogovore i ostvare druge vidove poslovne i kulturne saradnje. Svi izdavači iz Srbije i najugledniji izdavači iz regiona na Sajmu predstavljaju svoju godišnju izdavačku produkciju.

Pored izlagačkog, na Sajmu se organizuje i bogat prateći program: konferencije, okrugli stolovi, susreti s piscima, tribine, radionice…

Za posetioce i ljubitelje pisane reči, Sajam knjiga je jedinstvena prilika da na jednom mestu pronađu, i uz posebne sajamske popuste odaberu knjige, kao i da upoznaju omiljene ili otkriju nove autore i prisustvuju brojnim programima.

Sajam knjiga je najposećenija kulturna manifestacija u Srbiji. U 2022. godini na Sajmu je bilo 854 učesnika (izlagači, suizlagači i zastupljene firme), odvijalo se 525 programa u organizaciji Beogradskog sajma knjiga i izdavača i održane su četiri izložbe uz prisustvo 163.616 posetilaca.

Osnivač Beogradskog sajma knjiga je Grad Beograd, manifestacijom rukovodi Odbor Sajma knjiga, a izvršni organizator je preduzeće Beogradski sajam. Sajam se tradicionalno održava u oktobru, u halama 1, 1A, 2 i 4 Beogradskog sajma, na površini od 30.000m2, a od 2023. godine traje devet dana.