Književnica Kejt Mos jedna od najznačajnijih gostiju ovogodišnjeg sajma knjiga predstavila se danas ljubiteljima knjige. Međunarodno je priznata autorka čije su se knjige više puta našle u vrhu bestseler liste Njujork tajmsa. Romani su joj prodati u više od osam miliona primeraka na četrdesetak jezika. Osnivač je Bejlis ženske nagrade za fikciju (nekadašnja Orindž nagrada) – najvećeg godišnjeg priznanja ženskog pisanja u svetu i gostujući profesor Univerziteta Čičester. Članica je Kraljevskog književnog društva. Odlikovana je zvanjem Oficira Britanske imperije za zasluge u književnosti.

Na sajamskim policama je njena nova knjiga Kraljice ratnice i tihe revolucionarke, priča o ženama koje su zaslužile mesto u istoriji, a za koje se nije čulo ili se nije dovoljno čulo. U knjizi se našlo gotovo hiljadu imena žena koje zaslužuju da ih bolje upoznamo: od majki izuma do prvih žena u barovima; kraljica ratnica i vođa gusara; onih koje su svoj život posvetile prirodnim naukama ili medicini; onih hrabrih žena koje su se opirale diskriminaciji i borile se za svoja uverenja; sve do neopevanih junakinja scena, platna i stadiona.

Inspiracija joj je bila prabaka koja je takođe bila spisateljica. Lili Votson. Ali njeno ime nije nigde zabeleženo i autorka je krenula u „detektivsku potragu“, kako sama kaže, u pokušaju da istraži njen život. Onda se zapitala šta je istorija i ko ulazi u nju. Tako se priča proširila na žene čitavog sveta i različitih razdoblja koje su bile slavne u svom vremenu, a danas o njihovim zaslugama nema pisanog traga. „Žene i muškarci zajedno grade istoriju ali u beleženju postoje prioriteti i žene ponekad namerno ostaju nevidljive“, kaže Kejt Mos. „Moja namera nije da izbacim muškarce iz istorije, već da uvedem žene koje su u mnogim slučajevima bile njihove saradnice ili zaslužne za uspeh ali nisu pomenute“.

Među ovim koricama je istorija. „Iako je štivo ozbiljno bilo je zabavno pisati knjigu“, kaže spisateljica. Ovde su svoje mesto dobile žene iz čitavog sveta i iz različitih razdoblja.

Učesnici: Kejt Mos (Velika Britanija), moderator Dragana Kovačević, prevodilac Boban Jakovljević