Dva izuzetna književnika, pesnika i prozna pisca, bili su učesnici razgovora. Prisutni su u svim rodovima književnosti. Predstavili su se svojim stihovima umesto klasičnim čitanjem biografija.

Tanja Stupar Trifunović je dobitnica nagrade Vasko Popa.

„Biografija“ se zove i pesma Enesa Halilovića. On je dobitnik nagrade Ivo Andrić.

Nisu prve nagrade koje su dobili, ali samim imenom priznanja kompletiran je niz.

„Neka neobičnost prisutna je u tome“, kaže Halilović. “Dobio sam nagrade koje nose imena pisaca čija dela sam čitao još kao dete, zamišljao ih, jurio da ih upoznam“.

Nagrade privlače medijsku pažnju. Ali su dobre samo kada ih dobiju autori za dobre knjige, kažu, jer ljudi ih kupe i ako ne opravdaju odrednicu „nagrađeni“ nikada više neće poželeti da posegnu za delom tog pisca.

Nagrade su podsticaj, ali ne i garancija. Isključuju lošeg pisca ako je dobio nagradu, a ne piše dobre knjige.

Tanja Stupar Trifunović kaže: „Nagrade čine knjigu prepoznatljivom. Potpuniji je njen smisao ako se poklapa s poetikom pisca čije ime nosi“. Zato njoj mnogo znači Popina nagrada jer joj je njegovo pisanje uvek bilo čarolija. Uvek je bila u unutrašnjem dijalogu sa velikim pesnikom.

„To je izum novog vremena“, kaže Halilović. „Kada čitaju njegovo delo pisac je već nagrađen. Posle čitanja dolazi drugo priznanje, nagrada koja je produkt modernih vremena i važna je jer u medijima skreće pažnju na nagrađeno delo“.

Kada je reč o dijalogu između nagrađenih dela sagovornika, zajednički im je uspešni iskorak, prekoračili su granice koje su postavili u prethodnim knjigama, a zavičaj je prisutan u oba dela.

Učesnici: Tanja Stupar Trifunović, Enes Halilović, moderator Tamara Krstić