IZDAVAČKA KUĆA PČELICA u danima pred Međunarodni beogradski sajam knjiga organizovala je niz programa i promotivnih aktivnosti kao uvod i pripremu za centralni događaj. Kako bi ovim programima bila obuhvaćena što veća grupa dece širom Srbije, oni se organizuju u saradnji sa školama, bibliotekama i kulturnim centrima iz različitih mesta.

U okviru Dečje nedelje Pčelica tradicionalno organizuje promocije novih naslova. Na Međunarodnom festivalu slikovnice „Čigraˮ Goran Marković je predstavio svoje ilustrovane knjige i slikovnice o psima; u biblioteci u Prijepolju autorke Vesna Aleksić i Gordana Timotijević promovisale su svoje nove knjige u izdanju Pčelice: Vesna Aleksić roman Treća mačka, a Gordana Timotijević ilustrovanu knjigu Čarobne krofne; u Dečjem kulturnom centru u Novom Sadu Nevena Marković je predstavila aktuelnu produkciju i nove naslove kroz interaktivne radionice namenjene deci; na dečjem odeljenju Biblioteke „Vladislav Petković Disˮ iz Čačka Aleksandra Bojović promovisala je četiri priručnika o razonodi, porodici, drugarima i knjigama, a promocije istih knjiga upriličene su i u osnovnim školama „Sveti Savaˮ, „Momčilo Nastasijevićˮ i „Kralj Aleksandar Iˮ iz Gornjeg Milanovca uz saradnju sa Gradskom bibliotekom „Braća Nastasijevićˮ iz istog grada; u Kulturnom centru u Čačku održana je promocija knjige Gabi – hrabro srce Beograda, autora Gorana Markovića, koja je dobitnik 1. nagrade „Dositejevo peroˮ za 2024. godinu.

Izdavačka kuća PČELICA između sva Sajma knjiga u Beogradu objavila je veliki broj naslova domaćih autora, ali i prevedene književnosti za decu.

Posle čuvenih romana „Lajanje na zvezde” i „Šešir profesora Koste Vujića” Pčelica je objavila biografske romane Milovana Vitezovića „Kad je Neven bio sunceˮ i „Gospođica Desankaˮ, i drame „Princ Rastko – monah Savaˮ i „Bajka o Vuku i Srbimaˮ.

Edicija biografskih knjiga „Detinjstvo srpske naukeˮ, autora Slobodana Stanišića obogaćena je sa četiri nova naslova: „Milutin Milanković i osunčavanje Zemljeˮ, „Jovan Cvijić i šapat kamenaˮ, „Mihajlo Pupin i čuveni kalemoviˮ i „Mihailo Petrović Alas i računska mašinaˮ.

Od novih naslova posebno izdvajamo zbirku pesama Ljubivoja Ršumovića „Ršumovanje od A do Šˮ, koju je priredio Goran Marković, a koja donosi izbor poezije najpopularnijeg srpskog pesnika za decu, u kome su pesme poređane azbučnim redom. Roman „Treća mačkaˮ, autorke Vesne Aleksić, predstavlja potresnu priču o odrastanju u domu za nezbrinutu decu u kome mašta predstavlja prozor u svet, a stvarni izlazak iz doma najveću radost u životu. Ilustrovana knjiga „Hačiko – priča o vernostiˮ, autora Gorana Markovića, zasnovana na istinitoj priči o vernosti psa rase akita inu, donosi nam duh japanske kulture prve polovine 20. veka. Zbirka pesama Vlaste Cenića „Zagrl՚te ih pesme mojeˮ predstavlja poetske izraze zahvalnosti pesnicima prethodnicima i savremenicima. Kao posebno značajna izdanja treba izdvojiti i dela Slobodana Stanišića kojima je kompletirao ediciju „Detinjstvo srpske naukeˮ.

Učiniti knjige dostupne svakom detetu prioritet je u poslovanju Izdavačke kuće Pčelica. Zbog toga za sve one koji ne mogu prisustvovati Sajmu knjiga u Beogradu Pčelica će organizovati od 14. do 29. oktobra onlajn sajam knjiga na svom sajtu, tokom koga će knjige biti dostupne po specijalnim cenama i maksimalnim popustima do 70%.