Žiri 66. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga razmatrao je i ocenio izdavačku produkciju u kategorijama za koje se dodeljuju priznanja.

Žiri je odlučio da u uži izbor za Izdavača godine u 2023. uđu izdavačke kuće:

 1. ZAVOD ZA ZAŠTITU SPOMENIKA KULTURE GRADA BEOGRADA, BEOGRAD,
 2. PRAVOSLAVNA REČ, NOVI SAD
 3. AKADEMSKA KNJIGA, NOVI SAD
 4. SRPSKA AKADEMIJA NAUKA I UMETNOSTI, BEOGRAD
 5. KLIO, BEOGRAD

Nagrada za IZDAVAČA GODINE u 2023. dodeljena je izdavačkoj kući

ZAVOD ZA ZAŠTITU SPOMENIKA KULTURE GRADA BEOGRADA, BEOGRAD

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda stručnim monografijama unapređuje znanje o nepokretnom kulturnom nasleđu, predstavljajući ga kao živo polje preplitanja uticaja i podsticaja kulturnih, društvenih i političkih procesa. Posebnost i vrednost knjiga koje je Zavod samostalno ili u saradnji sa naučnim institucijama objavio od prošlogodišnjeg Sajma knjiga leži u spoju iskustva terenskog rada i znanja konzervacije i restauracije sa svim zahtevima naučnih izdanja. Tematski usmerena, metodološki stroga i grafički umešno oblikovana izdanja ispituju upliv graditeljskih ideja srednje Evrope na teoriju i praksu arhitektonskog i urbanističkog delovanja u Beogradu, oličen kroz opšte uticaje i posebne poglede istaknutih arhitekata i univerzitetskih profesora. Objavljene kapitalne monografije doprinose dubljem razumevanju problematike oblikovanja identiteta u okviru šireg društvenog, kulturnog i privatnog okruženja prestonice koja je aktuelnija nego ikad.

Članovi žirija su u uži izbor za IZDAVAČKI PODUHVAT GODINE izabrali sledeća dela:

 1. PREDSEDNICI DRUŠTVA SRPSKE SLOVESNOSTI, SRPSKOG UČENOG DRUŠTVA, SRPSKE KRALJEVSKE AKADEMIJE, SRPSKE AKADEMIJE NAUKA I SRPSKE AKADEMIJE NAUKA I UMETNOSTI
 2. MIROSLAV A. LAZIĆ, BOŽIDAR VUKOVIĆ: IZMEĐU ISTORIJE I IMAGINACIJENARODNA BIBLIOTEKA SRBIJE, BEOGRAD
 3. DANKO LEOVAC: KNEZ MIHAILO OBRENOVIĆ (1823–1868), HUK IZDAVAŠTVO, BEOGRAD
 4. RASTKO PETROVIĆ: AFRIKA, SLUŽBENI GLASNIK , BEOGRAD
 5. PABLO NERUDA: SVEOPŠTI SPEV, KOSMOS IZDAVAŠTVO, BEOGRAD

Nagrada za IZDAVAČKI PODUHVAT godine 2023. dodeljuje se knjizi

PREDSEDNICI DRUŠTVA SRPSKE SLOVESNOSTI, SRPSKOG UČENOG DRUŠTVA, SRPSKE KRALJEVSKE AKADEMIJE, SRPSKE AKADEMIJE NAUKA I SRPSKE AKADEMIJE NAUKA I UMETNOSTI I-III, SRPSKA AKADEMIJA NAUKA I UMETNOSTI, Beograd

U bogatom izboru za Nagradu za izdavački poduhvat godine izdvojila se Srpska akademija nauke i umetnosti (nizom naučnih zbornika, posebnih izdanja, monografija) u kojoj se važnošću i vrednošću posebno ističe trotomna edicija posvećena predsednicima SANU.

Edicija ostvaruje zamisao da se na originalan način preko biobibliografija svih predsednika u proteklih oko 180 godina pokaže doprinos svake od ovih ličnosti u razvoju Akademije, njenim uspesima i dometima na polju nauke, umetnosti i kulture u celosti.

Publikacija o predsednicima Akademije i društvima koja su joj prethodila (Društva srpske slovesnosti i Srpskog učenog društva) sadrži 42 biografije, čiji su autori, njih trideset dvoje, akademici, profesori univerziteta i naučni saradnici. Redosled biografija je hronološki, prema prvom mandatu, a obuhvaćen je istorijski period od 1841. do izbora 2023. godine. Celokupan tekst, od preko 1200 strana, raspoređen je u tri celine: prvi tom-predsednici Društva srpske slovesnosti i Srpskog učenog društva; drugi tom – predsednici Srpske kraljevske akademije; treći tom – predsednici Srpske akademije nauka i Srpske akademije nauka i umetnosti.

Ova edicija bogatstvom svoga sadržaja ne predstavlja samo život i rad najznačajnije institucije u Srbiji već i sveukupan život sveukupne srpske nauke i kulture tokom proteklih 180 godina.

Publikacija je bogato opremljena izvornim i drugih materijalom.

Smatramo da svojim sveukupnim sadržajem i značajem zaslužuje ovo veliko priznanje.

U uži izbor za NAGRADU NAJBOLJI IZDAVAČ IZ DIJASPORE u 2023. ušla sa dela:

 • ANDRIĆEV INSTITUT – Edicije ZNAMEN SRBISTIKE, NAUČNE MONOGRAFIJE, FILOZOFIJA I KNJIŽEVNOST, O SRPSKIM KLASICIMA, ANDRIĆGRAD – VIŠEGRAD
 • DUŠAN SALATIĆ, OLGICA STEFANOVIĆ: EKSLIBRISI MILENKA D. ĐURIĆA, EKSLIBRIS DRUŠTVO VOJVODINE, SRPSKO KULTURNO DRUŠTVO PROSVJETA, ZAGREB

Nagrada NAJBOLJI IZDAVAČ IZ DIJASPORE u 2023. pripala je izdavaču

ANDRIĆEV INSTITUT, ANDRIĆ GRAD – VIŠEGRAD: Edicije ZNAMEN SRBISTIKE, NAUČNE MONOGRAFIJE, FILOZOFIJA I KNJIŽEVNOST, O SRPSKIM KLASICIMA

Članovi žirija su u uži izbor za POSEBNO PRIZNANJE ZA DOPRINOS U OBLASTI NAUKE predložili:

 1. DANKO LEOVAC: KNEZ MIHAILO OBRENOVIĆ (1823–1868), HUK IZDAVAŠTVO, BEOGRAD
 2. MIROSLAV A LAZIĆ, BOŽIDAR VUKOVIĆ: IZMEĐU ISTORIJE I IMAGINACIJE, NARODNA BIBLIOTEKA SRBIJE, BEOGRAD
 3. SAŠA MIHAILOV: ARHITEKTONSKO STVARALAŠTVO JOSIFA NAIMANA, ZAVOD ZA ZAŠTITU SPOMENIKA KULTURE GRADA BEOGRADA, BEOGRADA
 4. EVEL GASPARINI: SLOVENSKI MATRIJARHAT, KULTURNA ANTROPOLOGIJA PRASLOVENA, PROMETEJ, NOVI SAD
 5. BRANKO TOŠOVIĆ: ANDRIĆEVA KRIOPOETIKA, ČIGOJA, BEOGRAD

POSEBNO PRIZNANJE ZA DOPRINOS U OBLASTI NAUKE dodeljuje se knjizi

DANKO LEOVAC: KNEZ MIHAILO OBRENOVIĆ (1823–1868), HUK IZDAVAŠTVO, BEOGRAD

Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke dodeljuje se knjizi Knez Mihailo Obrenović (1823-1868), autora Danka Leovca, u izdanju izdavačke kuće Huk izdavaštvo iz Beograda. Reč je o iscrpnoj i celovitoj studiji koja na akademski uzoran način osvetljava život i delo Mihaila Obrenovića. Na temelju sveobuhvatnog istraživanja istorijskih izvora i sekundarne literature o Knezu Mihailu, autor je sačinio kapitalno delo koje po svim svojim odlikama spada u vrhunska ostvarenja savremene istoriografije, te značajno doprinosi sagledavanju mesta i uloge Mihaila Obrenovića u istoriji Srbije.

Članovi žirija su u uži izbor za DEČJU KNJIGU GODINE izabrali sledeća dela:

 1. 1. DR DRAGANA MALEŠEVIĆ: KNJIGE SA KOJIMA SE RASTE, UDRUŽENJE ZA RAZVOJ PROFESIONALNIH VEŠTINA PROVENS, NOVI SAD
 2. GERTRUDA KJEL: ŠTA NAM GOVORI NEBO, TAČKA, PRIČE O NAUCI, ODISEJA, BEOGRAD
 3. SIMEON MARINKOVIĆ: MOJA SRBIJA, KREATIVNI CENTAR, BEOGRAD
 4. MLADEN MILOSAVLJEVIĆ: ABRAKADABRA, ABRAK ZA DABRA, BEDEM KNJIGE, BEOGRAD
 5. BRANKO STEVANOVIĆ: BLAGO NAMA SA ŽIVOTINJAMA, LAGUNA, BEOGRAD

Nagrada za DEČJU KNJIGU GODINE dodeljuje se ediciji

KNJIGE SA KOJIMA SE RASTE, DR DRAGANA MALEŠEVIĆ, UDRUŽENJE ZA RAZVOJ PROFESIONALNIH VEŠTINA PROVENS, NOVI SAD

U velikom broju izuzetnih knjiga za decu objavljenih između dva Sajma, novinom i tehnološkim prodorom izdvojilo se šest naslova u ediciji „Knjige sa kojima se raste“ autorke dr Dragane Malešević, u izdanju Udruženja za razvoj profesionalnih veština PROVENS. Opremljene QR kodovima i matricama, knjige posvećene životinjama i biljkama, oblicima i brojevima, telu i svetu oko nas, podstiču aktivno učešće deteta kroz medije teksta, ilustracije, zvučnih zapisa, video zapisa i matrice za proveru stečenih znanja, podstičući ga da samostalno istražuje i otkriva nove sadržaje i iskazuje svoja zapažanja i razmišljanja. Klasični oblik sadržaja namenjenih deci, štampana odnosno ilustrovana knjiga, ovde koristi neodoljivu privlačnost novih sredstava i načina komunikacije – mobilnih telefona, tableta i interneta, stavljajući ih u funkciju učenja i razvoja deteta. Prednost ovakvog pristupa ogleda se u činjenici da se knjige mogu koristiti i bez digitalnih pomagala, kao slikovnice, za učenje čitanja, i multimedijalno upoznavanje sa stvarnošću.

Članovi žirija su odlučili da SPECIJALNO PRIZNANJE ZA IZDAVAČA, KNJIGU ILI STRIP u 2023. godini dobiju:

 • GEOPOETIKA, BEOGRAD, ZA 30 GODINA POSTOJANJA
 • ZAVOD ZA UDŽBENIKE, BEOGRAD, ZA KNJIGU “HIRURGIJA AORTE”, LAZAR B. DAVIDOVIĆ I SARADNICI
 • SRPSKA KNJIŽEVNA ZADRUGA, BEOGRAD, ZA EDICIJU “SRPSKA KNJIŽEVNOST ZA DECU”
 • BANATSKI KULTURNI CENTAR, NOVO MILOŠEVO, KULTURNI CENTAR VOJVODINE „MILOŠ CRNJANSKI“, NOVI SAD, ZA IZABRANA ZENITISTIČKA DELA, KOLO 1.

Ovogodišnji žiri za dodelu nagrada i priznanja Međunarodnog beogradskog sajma knjiga radio je u sastavu: Zlata Bojović, predsednik, Anđelka Cvijić, Bojan Jović, Zoran Paunović, Marko Krstić

NAGRADA ZA NAJLEPŠU KNJIGU NA 66. BEOGRADSKOM MEĐUNARODNOM SAJMU KNJIGA

NAGRADA BOGDAN KRŠIĆ” za najlepšu knjigu na Beogradskom međunarodnom sajmu knjiga 2023. godine dodeljena je knjizi “Kod kuće”, grupe strip-autorki pod imenom Stripotetke, u izdanju “Besne kobile”.

Zbirka autorskih stripova Kod kuće oslikava trenutak u kome živimo iz ugla strip-autorki koje se potpisuju zajedničkim imenom Stripotetke. Jasnim i nenametljivim dizajnerskim stilom lišenim trenda i pompe, sa veoma preciznom porukom u korelaciji naslovne strane i poleđine knjige, ovo izdanje vas zavodljivo uvlači u svoj narativ i ne pušta od korice do korice.

Pored nagrađene knjige, žiri ima potrebu da posebno istakne dizajnerski kvalitet edicije Nor u izdanju Trećeg trga, kao i kapitalnu monografiju Afrika Rastka Petrovića u izdanju Službenog glasnika.

NAGRADA ZA NAJLEPŠU DEČJU KNJIGU dodeljuje se knjizi “Tri, četiri, sad!” Dragane Mladenović, u izdanju Kreativnog centra.

Ova izuzetno bogata i sadržajna knjiga, koja obiluje veoma atraktivnim i likovno ujednačenim ilustracijama iskusnog velemajstora Borisa Kuzmanovića, biće nezaobilazno štivo čitavih generacija koje odrastaju. Kreativni centar po ko zna koji put demonstrira superiornost od ideje, preko izvedbe do same realizacije, tiho odgajajući u smeru kreativnosti naše nove i nove naraštaje.

SPECIJALNO PRIZNANJE ZA MLADOG DIZAJNERA dodeljuje se knjizi “Udovica i papagaj” Virdžinije Vulf, u izdanju Bulevar Books.

Ova knjiga ima svoj nepogrešiv identitet od korica do korica. Izbor papira, poveza i minuciozan crtež, ostavljaju vanserijski, svetski utisak. Ilustrator i dizajner Marina Milanović vešto nas drži u svom vizuelnom svetu, specifičnim ilustratorskim stilom i nenametljivom tipografijom koja na taj način ostavlja prostor estetskoj naraciji jakog linijskog crteža i zagasite pastelne game.

Žiri u sastavu Slavimir Stojanović Futro, predsednik, Jovan Čekić i Jugoslav Vlahović sve odluke je doneo jednoglasno.