Међународни београдски сајам књига отвориће 21. октобра писац и издавач Владислав Бајац. Манифестација траје до 29. октобра и учествоваће више од 400 директних и скоро исто толико индиректних излагача из земље и иностранства, најавили су данас организатори.

Координаторка пројекта Љиљана Шошкић је рекла на конференцији за новинаре да на 66. Сајму књига, чији је слоган „Живеле књиге“, посетиоце у халама 1, 2 и 4 очекује око 500 програма, да ће 26. октобра бити Школски дан, као и да ће тада бити додељене сајамске награде најбољим издавачима.

Председник одбора Сајма књига академик Душан Ковачевић је истакао да је за њега сајам једна од најзначајнијих културних манифестација, истакавши да око „200.000 људи долазе у овим тешким временима да купе или погледају најновије наслове“.

„То је нешто што враћа наду да је човек ипак мудрији од времена у коме живи. Мислим на чињеницу да ће сајам ове године имати једну лековиту димензију. У свету страшних извештаја које свакодневно стижу књига служи као лек“, навео је Ковачевић.

Оценио је да Француска као земља почасни гост доводи своје репрезентативне писце.

„Некад сам долазио на сајам у друштву са Бориславом Пекићем, Бориславом Михаиловићем Михизом и Данилом Кишом, а сад шетам њиховим улицама на сајму, и то ми је приватно осећање које није баш најлепше. Живимо док књиге постоје“, поручио је Ковачевић.

Саветник за културу амбасаде Француске и директор Француског института Станислас Пјере је поновио да је велика част што ће његова земља бити почасни гост Сајма књига и да ће Француска на свом штанду имати пуно дешавања, у оквиру програма који је „леп и богат“, са око 50 догађаја.

Како је најављено, на отварању ће учеснике Сајма у име Француске поздравити писац Матијас Енар, а на сајам долазе и Томас Пикети, Пјер Асулин, Жилија Каже, Катрин Кисе, Кристел Петиколен, Ерик Емануел Шмит и други.

Пјере је истакао, између осталог, да ће штанд француске имати свакодневне догађаје за децу, ученике и студенте, док ће на Школски дан 26. октобра обележити 80. година од изласка књиге „Мали принц“ Антоана де Сент Егзиперија, а исти дан стиже и аутор манга стрипа „Радиант“ Тони Валенте.

Градска секретарка за културу Наташа Михајловић Вацић је подсетила да је Сајам књига најзначајнија културна манифестација Београда, а такође је подсетила на значај француске литературе и уметности, истакавши да је сигурна да ће Француска као почасни гост бити инспирација и да ће подсетити „на богатство речи и њихову способност да обликују свет око нас“.

Уметничка директорка Сајма књиге Сања Милић је подсетила да на сајам долазе и писци Жоао Тордо из Португалије, Кејт Мос и Сајмон Сибаг Монтефјоре из Велике Британије.

Појединачне улазнице коштаће 350 динара, а групне (за организоване посете за више од 20 особа) износиће 250 динара по особи.