Сајамска традиција обележавања значајних годишњица наше културе настављена је разговором о 120 година Музеја града Београда. Више од 150 хиљада предмета са статусом културног добра и још хиљаде предмета сведочанство су развоја наше престонице. Реч је о институцији којом се „дефинише наслеђе Београда, чува и креира национални идентитет“, истакли су учесници разговора. Музеј града Београда настоји да буде симбол престонице и основни полазник за разумевање историје данашњег Београда. Сама чињеница да поседује највећи број Музеја у свом саставу, које су завештали легатори, као сведочанства духа прошлих времена, говори о његовој богатој колекцији која је важно полазиште за све љубитеље културне и националне историје. У најтежим ратним временима легатори су вредне примерке историје сачували дарујући их музеју. И колекције породица учесника програма су део колекције музеја. Писац Миомир Петровић и његова мајка поклонили су музеју дела Градимира Петровића, а и дела две уметничке генерације Павловића су под истим кровом, Миливоја и Зорана Павловића.

Иако је у називу музеја Београд, он баштини и збирке које су настале из сарадње са иностраним Музејима и њиховим колекционарима.

Поред примарне музејске делатности, издаваштво је посебна грана којим се Музеј града Београда бави већ дуги низ година, а резултат је готово читав један век публикација које се баве истраживањима из различитих области. Представљена је и монографија, лична карта музеја и његова „покретна збирка“. Настављају, кажу, да помажу садашњост и стварају будућност. То је њихов мото.