ИЗДАВАЧКА КУЋА ПЧЕЛИЦА у данима пред Међународни београдски сајам књига организовала је низ програма и промотивних активности као увод и припрему за централни догађај. Како би овим програмима била обухваћена што већа група деце широм Србије, они се организују у сарадњи са школама, библиотекама и културним центрима из различитих места.

У оквиру Дечје недеље Пчелица традиционално организује промоције нових наслова. На Међународном фестивалу сликовнице „Чиграˮ Горан Марковић је представио своје илустроване књиге и сликовнице о псима; у библиотеци у Пријепољу ауторке Весна Алексић и Гордана Тимотијевић промовисале су своје нове књиге у издању Пчелице: Весна Алексић роман Трећа мачка, а Гордана Тимотијевић илустровану књигу Чаробне крофне; у Дечјем културном центру у Новом Саду Невена Марковић је представила актуелну продукцију и нове наслове кроз интерактивне радионице намењене деци; на дечјем одељењу Библиотеке „Владислав Петковић Дисˮ из Чачка Александра Бојовић промовисала је четири приручника о разоноди, породици, другарима и књигама, а промоције истих књига уприличене су и у основним школама „Свети Саваˮ, „Момчило Настасијевићˮ и „Краљ Александар Iˮ из Горњег Милановца уз сарадњу са Градском библиотеком „Браћа Настасијевићˮ из истог града; у Културном центру у Чачку одржана је промоција књиге Габи – храбро срце Београда, аутора Горана Марковића, која је добитник 1. награде „Доситејево пероˮ за 2024. годину.

Издавачка кућа ПЧЕЛИЦА између сва Сајма књига у Београду објавила је велики број наслова домаћих аутора, али и преведене књижевности за децу.

После чувених романа „Лајање на звезде” и „Шешир професора Kосте Вујића” Пчелица је објавила биографске романе Милована Витезовића „Kад је Невен био сунцеˮ и „Госпођица Десанкаˮ, и драме „Принц Растко – монах Саваˮ и „Бајка о Вуку и Србимаˮ.

Едиција биографских књига „Детињство српске наукеˮ, аутора Слободана Станишића обогаћена је са четири нова наслова: „Милутин Миланковић и осунчавање Земљеˮ, „Јован Цвијић и шапат каменаˮ, „Михајло Пупин и чувени калемовиˮ и „Михаило Петровић Алас и рачунска машинаˮ.

Од нових наслова посебно издвајамо збирку песама Љубивоја Ршумовића „Ршумовање од А до Шˮ, коју је приредио Горан Марковић, а која доноси избор поезије најпопуларнијег српског песника за децу, у коме су песме поређане азбучним редом. Роман „Трећа мачкаˮ, ауторке Весне Алексић, представља потресну причу о одрастању у дому за незбринуту децу у коме машта представља прозор у свет, а стварни излазак из дома највећу радост у животу. Илустрована књига „Хачико – прича о верностиˮ, аутора Горана Марковића, заснована на истинитој причи о верности пса расе акита ину, доноси нам дух јапанске културе прве половине 20. века. Збирка песама Власте Ценића „Загрл՚те их песме мојеˮ представља поетске изразе захвалности песницима претходницима и савременицима. Kао посебно значајна издања треба издвојити и дела Слободана Станишића којима је комплетирао едицију „Детињство српске наукеˮ.

Учинити књиге доступне сваком детету приоритет је у пословању Издавачке куће Пчелица. Због тога за све оне који не могу присуствовати Сајму књига у Београду Пчелица ће организовати од 14. до 29. октобра онлајн сајам књига на свом сајту, током кога ће књиге бити доступне по специјалним ценама и максималним попустима до 70%.