Поводом 67. Међународног београдског сајма књига, који ће се одржати од 19. до 27. октобра 2024. године на Београдском сајму, одржана је конференција за новинаре, на којој су се присутнима обратили:

  • Наташа Михаиловић Вацић, секретар у Секретаријату за културу Града Београда
  • Академик Душан Ковачевић, председник Одбора Међународног београдског сајма књига
  • Љиљана Шошкић, координатор пројекта, Београдски сајам
  • Њ.Е. Лејде Е. Родригес Хернандес, амбасадор Републике Кубе у Београду
  • Сања Милић, уметнички директор Међународног београдског сајма књига

Наташа Михаиловић Вацић истакла је да је пред нама још један сајам књига, који увек представља извесну трансформацију друштва и сагледава изазове времена у коме живимо. Подсетила је на важност књижевности, као и на све духовне вредности које нам књиге отварају, на иницирање дијалога са другима, које мотивише и инспирише и закључила је да је књижевност светионик мисли.

Душан Ковачевић је истакао да је сајам књига једна од најзначајнијих културних манифестација и да је велико интересовање за манифестацију присутно и ове године, од стране излагача и публике. Испричао је да је и приватно емотивно изузетно везан за сајам књига, на који од детињства гаји лепа сећања.

Сајам ће трајати, као и ранијих година, девет дана и организоваће се више од двадесет сусрета са писцима из региона и света. У сенци ратова који се воде, сајам књига је светла тачка цивилизације, закључио је Ковачевић.

Љиљана Шошкић подсетила је да је ова манифестација од изузетног значаја за град, као и да је у питању најзначајнији, најпосећенији и највољенији сајам, који опет захтева изузетно сложену организацију и висок професионални ниво рада самог организатора. Свечано отварање манифестације биће у суботу, 19. октобра у 18 часова. Интересовање излагача ове године је веће него претходне године, истакла је Шошкић.

Њ.Е. Лејде Е. Родригес Хернандес, амбасадор Републике Кубе у Београду, захвалио је Министарству културе и организаторима манифестације на части која је указана његовој земљи. Учешће Кубе говори о традиционално пријатељским односима Србије и Кубе. Књига је изузетно важна у животу Кубанаца и свих људи уопште, а читању се придаје велика важност. На Куби је сајам књига национални празник. Кубанска делегација у Београду биће министар културе, писци, песници, уметници, новинари и издавачки, а током манифестације биће представљене књиге преведене на српски језик, изјавио је амбасадор.

Сања Милић, уметнички директор Међународног београдског сајма књига изразила је задовољство што је Куба почасни гост, те ће бити прилике да се овдашња публика упозна са кубанском књижевношћу. Програм сајма књига је изузетно богат, а гости програма из иностранства биће: Тони Парсонс (Велика Британија), Наташа Рогеља (Словенија) и Давид Унгер (Гватемала, САД). Дечји програми одвијаће се у сали Јован Јовановић Змај, где ће песник Љубивоје Ршумовић држати радионицу на тему како се пише песма, а у сали Иво Андрић ће бити програми у част прерано преминулог писца Горана Петровића, најавила је Сања Милић.

Као и свих претходних деценија, посетиоци Београдског сајма ће у октобру ући у чаробни свет књижевности.