Међународни београдски сајам књига једна је од најстаријих и најважнијих књижевних манифестација у региону. Његов основни циљ је пружање могућности издавачима, ауторима, књижарима, библиотекарима, дистрибутерима књига, компанијама за мултимедију и другим актерима, да успоставе контакте, размене искуства, склопе пословне договоре и остваре друге видове пословне и културне сарадње. Сви издавачи из Србије и најугледнији издавачи из региона на Сајму представљају своју годишњу издавачку продукцију.

Поред излагачког, на Сајму се организује и богат пратећи програм: конференције, округли столови, сусрети с писцима, трибине, радионице…

За посетиоце и љубитеље писане речи, Сајам књига је јединствена прилика да на једном месту пронађу, и уз посебне сајамске попусте одаберу књиге, као и да упознају омиљене или открију нове ауторе и присуствују бројним програмима.

Сајам књига је најпосећенија културна манифестација у Србији. У 2022. години на Сајму је било 854 учесника (излагачи, суизлагачи и заступљене фирме), одвијало се 525 програма у организацији Београдског сајма књига и издавача и одржане су четири изложбе уз присуство 163.616 посетилаца.

Оснивач Београдског сајма књига је Град Београд, манифестацијом руководи Одбор Сајма књига, а извршни организатор је предузеће Београдски сајам. Сајам се традиционално одржава у октобру, у халама 1, 1А, 2 и 4 Београдског сајма, на површини од 30.000m2, а од 2023. године траје девет дана.