Међународни београдски сајма књига, 67. по реду, одржаће се од 19. до 27. октобра на „Београдском сајму”, под слоганом „Реч је слободна”.

Директорка „Београдског сајма” Данка Селић најавила је да ће се на изложбеном простору од преко тридесет хиљада квадратних метара представити 418 директних и исто толико индиректних излагача. Церемонија свечаног отварања је заказана за 18 часова првог дана сајма у Хали 2, а част да отвори манифестације припала је песникињи, драмској списатељици и сценаристкињи Милени Марковић. Поред излагачког дела, у салама за промоцију у Хали 1а посетиоце очекује више од петсто програма.

Школски дан је 24. октобра, а истог дана у сали „Иво Андрић” биће додељене традиционалне сајамске награде. Породични дани су 21. и 22. октобра, а радно време је сваког дана од 10 до 20 часова.

Наташа Михаиловић Вацић навела је да Београд и ове године потврђује да је културни центар читавог региона, а сајам не само да повезује љубитеље књиге, издаваче и ауторе већ игра и кључну улогу у међународној промоцији наше културне сцене и потенцијала нашег града. Култура и књижевност представљају темеље нашег идентитета и желим да и овај сајам буде простор за инспирацију, учење и размену. Књига је универзални медиј људске мисли и стваралаштва и у њој увек препознајемо трагове оног суштинског: колективног памћења и тежње ка бољем разумевању света.– изјавила је Вацић и оценила да је Сајам књига најзначајнија и најстарија градска манифестација културе.

Академик Душан Ковачевић, председник Одбора Међународног београдског сајма књига, истакао је да је за њега лично ова манифестација одувек била драгоцен и невероватно леп догађај. Изразио је уверење да ће сајам ове године бити посећенији, јер је прошлогодишњи био под сенком због двогодишње паузе услед епидемије.

– За мене је једна од најлепших слика то што се у халама сајма могу видети колоне младих људи, тако да књига није отишла у други план у односу на неке медије и својеврсну хистерију око њих – рекао је Ковачевић и позвао публику сајма да га и ове године посети.

Земља почасни гост ове године је Република Куба, а како је рекао амбасадор ове земље Лејде Родригес Хернандес – то је за њих изузетна част. Подсетио је да две земље имају више од 120 година дипломатских односа, али да су везе чврсте и између народа. Делегацију Кубе чиниће осамнаест људи, а бројне преведене књиге аутора из Кубе биће представљене на сајму.

На конференцији је говорила и Сања Милић, уметничка директорка Међународног београдског сајма књига. Гости програма из иностранства су Тони Парсонс (Велика Британија), Наташа Рогеља (Словенија) и Давид Унгер (Гватемала, САД).