Последњег дана Сајма књига, у сали „Иво Андрић“ уручене су новинарске награде „Лагуни“. Ову издавачку кућу, новинари који су извештавали са наше највеће манифестације писане речи, прогласили су и најуспешнијом и најпрофесионалнијом.

Награде, које се састоје од повеље и дела сликара Драгана Стојкова и Саше Марјановића, добитницима је уручио новинар Драган Богутовић („Вечерње новости“), који је председавао жиријем у коме су биле Мелиха Правдић (Радио Београд), Марија Рајшић Миљевић (РТС) и Татјана Њежић (Блиц).

Дејан Папић, директор „Лагуне“ захвалио се у име 500 запослених, 300 домаћих писаца и 600.000 чланова њиховог клуба читалаца, новинарима што су препознали врхунски квалитет.

„Лагуна“ је у овој години објавила 372 нова наслова, а уочи Сајма књига чак 80 – рекла је Марија Миљевић, образлажући Награду за најуспешнијег издавача. – Њену издавачку продукцију одликује, пре свега, квалитет издања о чему сведоче многобројне награде које су „Лагунини“ аутори добили претходних година. И ове године „Лагунина“ издања овенчана су Ниновом, Виталовом, за најчитанију књигу страног аутора у Библиотеци града и многим другим наградама. Тај низ се наставио објављивањем књиге „Велики пад“ овогодишњег нобеловца Петера Хандкеа, а до краја године изаћи ће „Тестамент“ роман за који је Маргарет Атвуд добила Букерову награду. Међу „Лагуниним“ ауторима су Драган Великић, Душан Ковачевић, Горан Петровић, Драгослав Михаиловић…

Образлажући Награду за најпрофесионалнијег ИЗДАВАЧА, Мелиха Правдић је истакла:

Колико су новинари осетљива бића, мало ко зна. Колико им је важно да наиђу на добар пријем код људи са којима сарађују? Итекако им је стало. Ако се једном огрешите о добру намеру човека из медија, он ће то упамтити, макар и наставили сарадњу. Када је о „Лагуни“ реч, нисмо имали такве ситуације. У њој владају добри обичаји. Овде се новинар уважава и радо дочекује.