Сајам књига почиње 20. октобра

Београдски сајам књига, 64. по реду, уз учешће око 500 излагача, биће одржан од 20. до 27. октобра на Београдском сајму, под слоганом „Писмо=Глава“. Част да отвори Сајам имаће прослављени српски писац, председник Удружења књижевника Србије Милован Витезовић.

Тим поводом, данас је у просторијама Старог двора, у Скупштини Града Београда, одржана конференција за медије са које је поручено да ће учествовати највећи домаћи и бројни страни издавачи и писци, а јавности ће бити представљен и велики број нових наслова.

На конференцији су говорили:

– Иван Карл, секретар Секретаријата за културу Града Београда

– Горица Шкипина, заменица генералне директорке Београдског сајма

– Сања Милић, члан Одбора Сајма књига

– Њ.Е. Амр Алгувејли, амбасадор Арапске Републике Египат у Србији

– Вуле Журић, уредник програма и пи-ар Међународног београдског сајма књига

Секретар за културу Града Београда Иван Карл подсетио је на значај Сајма књига, као и чињенице да је Београд на раскрсници културних дешавања у овом делу Европе.

Заменица директора Београдског сајма Горица Шкипина најавила је да ће поред куповине књига посетиоци моћи да присуствују и сајамским изложбама, трибинама, као и Фестивалу стваралаштва младих на којем ће бити представљена дела уметника млађих од 30 година из разних области стваралаштва.

Навела је да је припремљено 667 сајамских програма и промоција, што је 15 одсто више у односу на прошлу годину.

„У оквиру Сајма традиционално ће бити додељене награде и оцењена годишња издавачка продукција и то у категоријама – Издавач године, издавачки подухват године, дечија књига године, награда за издавача из дијаспоре на српском језику, специјално признање за допринос у области науке, специјално признање за издавача књигу или стрип, награда Богдан Кршић за најлепшу књигу, награда за најлепшу дечију књигу и специјално признање за младог дизајнера“, набројала је Шкипина.

Чланица одбора Београдског сајма књига Сања Милић казала је да ће поред домаћих и писаца из региона, на Сајму бити гости из САД, Турске, Русије, Литваније.

Милић је навела да чланове Одбора поред ње чине Гордана Предић, Данка Селић, Андрија Бојанић, а председник Одбора је Душан Ковачевић.

Сајам књига почиње 20. октобра

Амбасадор Египта у Србији Амр Алгувејли најавио је да ће на отварању сајма говорити египатски писац и председник Међународног сајма књига Каира Хаитим Алхај Али, док ће отварању египатског штанда присуствовати министарка културе Инес Абдел Дајим.

Алгувејли је најавио да је на египатском штанду предвиђен наступ Балетске каирске опере која ће у недељу 20. октобра, наступити и на Сајму и у Народном позоришту у Београду у 21.00 час.

Уредник програма Сајма књига Вуле Журић најавио је да ће првог сајамског дана, у недељу, 20. октобра, бити трибина „Правда за Нобела“ о Олги Токарчук и Петеру Хандкеу, овогодишњим добитницима те награде .

Током Сајма биће истакнут рад Данила Киша, Милорада Павића и Оскара Давича чије су годишњице обележене ове године.

Цена појединачне улазнице је 250 динара, а колективне 150 динара.