Овогодишњи Међународни београдски сајам књига биће одржан под слоганом ПОВРАТАК НАПИСАНИХ. На изложбеном простору у халама 1, 1a, 2а и 4 бројним посетиоцима представиће се више од 400 излагача из земље и иностранства, и исто толико суизлагача и заступљених фирми.

Током осам дана трајања манифестације, посетиоци Сајма моћи ће да се упознају са актуелном издавачком продукцијом и да по најповољнијим ценама обогате своје библиотеке најновијим насловима, али и антикварним књигама и стриповима.

Веома богат пратећи програм одвијаће се у неколико сала за званичне презентације и на штандовима излагача.

Почасни гост је у прилици да на Сајму представи ауторе из своје земље, преводиоце, издаваче, дистрибутере, као и све оне који су на различите начине повезани са књигом. Успостављање снажних и живих културних веза један је од најважнијих циљева манифестације и, у том смислу, институција почасног госта је изузетно значајна. Почасни гост 2022. године је Румунија.

Овогодишњи програм конципиран је у седам целина које су посвећене савременој књижевности и издаваштву, актуелној теоријској и критичарској мисли у области духовних дисциплина, уређивању и опреми књига, као и односу савремених медија према књизи.

Програмски циклус ПИШЕМ, ДАКЛЕ ПОСТОЈИМ представиће домаће и стране писце, а у програмској целини ДИЈАЛОЗИ књижевници ће имати могућност да размене мишљења о књижевности и о уметности уопште.

У програмском циклусу ВРЕМЕ ПАМЋЕЊА важни јубилеји у нашој и светској култури биће повод за трибине о приређивању критичких издања дела наших најбољих писаца, о традицији издаваштва и библиотекарства, о статусу драмског текста, о песничком наслеђу ХХ века, о односу историјског и социјалног у савременом роману…

Циклус МИСЛИТИ О КЊИЗИ посвећен је горућим темама на књижевној и издавачкој сцени. Програмска целина КЊИГА ЋЕ СПАСИТИ СВЕТ садржаће и програме организоване у сарадњи са удружењима издавача – панел Ауторска права и пиратерија и конференцију Издаваштво и јавни интерес.

Програмски циклус О УМЕТНОСТИ И КУЛТУРИ биће посвећен капиталним издањима, а циклус ПОШТОВАНА ДЕЦО представиће писце за децу и покушати да одговори на питања специфична за дечју књижевност. Програми посвећени дечјој књижевности одржаваће се у сали која ће, поводом стогодишњице рођења, понети име писца Душана Радовића.

Радно време 65. Међународног београдског сајма књига:

23. октобар 10.00 – 21.00
24–27. октобар 10.00 – 20.00
28–30. октобар 10.00 – 21.00

Цене улазница на 65. Међународном београдском сајму књига:

  • појединачна улазница је 300 динара;
  • током школског дана, као и свих осталих дана трајања Сајма књига, цена колективне улазнице је 200 динара;
  • цена паркинга је 150 динара по започетом сату.

Истовремено на Београдском сајму, почев од 23. закључно са 30. октобром, одржаће се и Сајам образовања и наставних средстава.