Његова светост архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српски господин Иринеј

Његова светост архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српски господин Иринеј умро је у Београду, у петак 20. новембра, у 91. години, од последица коронавируса.

Залажући се за национално и духовно јединство српског народа и за мир, толеранцију и узајамно поштовање свих који живе на овим просторима, поглавар Српске православне цркве осветлио је пут сваком ко се приклонио будућности духовног просперитета и достојанства и срца пуног љубави и разумевања.

Патријарх Иринеј се свим срцем интересовао и за многе сајамске манифестације и хуманитарне акције Београдског сајма. Својом појавом, мудрошћу и добротом неколико пута је оплеменио простор Београдског сајма, остављајући за собом траг вере, љубави и наде и поруке које је немогуће не следити. Тако је током Сајма књига на којем је била представљена књига управо о његовом претходнику, за патријарха Павла рекао да је „био човек који је свој монашки живот завршио исто онако како га је и започео, спреман да ради све послове иако је био велики интелектуалац”. То је мисао којом се могу описати живот и дело и патријарха Иринеја.

Његовим одласком верници Српске православне цркве, српски народ али и сви други народи и припадници других конфесија са ових и много ширих простора изгубили су драгог саговорника, утешитеља, узора и просветитеља.

Нека му је вечна слава и хвала за све што је учинио за нас и за све путеве које нам је открио.