На Београдском сајму данас се одвијао први део дводневног трибинског програма, који ће се наставити сутра, у суботу, 12. децембра, под заједничким насловом „Отклон од дистанце“.

У свечаној сали управне зграде Сајма одржане су четири трибине, а мишљења су укрстили истакнути представници домаће књижевне и културне сцене.

Од 13 часова на програму је била сјајна дискусија посвећена делима Меше Селимовића, разговор о савременој рецепцији лика и дела писца романа „Дервиш и смрт“ и „Тврђава“ у коме су учествовали Властимир Судар и Марија Радић, а модератор био Мухарем Баздуљ.

У 14 часова тема је била „Деца у (не)времену“ – књижевност за децу у ова шугава времена, а о дечјој „новој нормалности“ говорили су Јасминка Петровић и Урош Петровић, уз модератора Гордану Главинић.

Од 15 часова онлине публика пратила је дијалог на тему „Пронађени у преводу“ – разговор Мухарема Баздуља и Владимира Д. Јанковића.

У 16 часова „Отклон од дистанце“ бавио се темом „Култура у медијима у доба короне“.

Нема Сајма књига, нема БИТЕФА, нема Октобарског салона, било је нешто мало БЕМУСА, можда ће бити ФЕСТА… о чему данас говоримо када покушамо да говоримо о културном животу? Учеснице програма, три даме Марија Ђорђевић, Мелиха Правдић и Сања Милић, уз модератора Вулета Журића покушале су да дају одговор где смо и куда идемо када је култура у питању.

Комплетан програм ишао је уживо преко званичног фејсбук профила Сајма књига.

Све трибине потом ће се наћи на сајамском јутјуб каналу и биће доступне публици преко линкова на многим сајтовима наших медијских кућа.