Ivo Andrić

Иво Андрић (1970)

„Већ на први, површан поглед може се видети жеља да Сајам буде отворен прозор са двоструким видиком, са видиком за нашег човека у страни свет књиге и видиком за странца на пут и развитак књиге у књижевностима наших народа. Поред издања на језицима свих наших народа и народности, на њему учествује око 70 излагача из 18 земаља… У вези са Сајмом организована је, уз сарадњу стручњака, изложба у част 100-годишњице В.И. Лењина, затим међународна изложба славистичких издања наших кућа и станова…“.

Desanka Maksimović

Десанка Максимовић (1988)

„Погледајте ову огромну количину тајни око себе! На Сајму књига се увек осетим више тужна него радосна: Да поживимо стотине година, не бисмо стигли отворити све ове шкољке бисера људске мисли, пуне ватре срца и олуја маште…“.

Мilorad Пavić

Милорад Павић (1990)

“…Данас књижевност живи од покојних класика и од живих читалаца који сада постављају ново питање: можемо ли волети једну књигу, а не колико је ценимо или колико је лепа… Тражите, дакле, овде, вечерас, књигу коју ћете моћи да волите. Тиме можда помажете овој планети да преживи…“.

David Albahari / Copyright - Das blaue Sofa / Club Bertelsmann

Давид Албахари (2004)

„…Сајам књига представља једно дивно средишно место на којем могу само да сретнем писце које познајем и да видим, прегледам и упознам се са целокупном домаћом продукцијом. Дакле, Сајам књига је најдивније време за мене у Београду.“