Новости

Новости2022-10-26T11:57:08+02:00

Сајам књига у бројкама: 163.616 посетилаца

65. Међународни београдски сајам књига је одржан од 23. до 30. октобра 2022. На сајму је наступило 416 директних излагача (излагачи и суизлагачи, од чега 325 домаћих директних излагача и 91 иностраних директних излагача). Укупан број учесника који обухвата осим директних и индиректних излагача и заступљене фирме је 854.

31.10.2022.|

Конференција – Издаваштво и јавни интерес

У сали Борислав Пекић у организацији Удружења професионалних издавача Србије одржана је конференција Издаваштво и јавни интерес. Прво је организован округли сто Пиратерија против друштва или друштво против пиратерије, у коме су учествовали проф. др Душан Пауновић, др Урош Ћемаловић и Милош Констатиновић, а модератор је био Гојко Божовић. Учесници су били сагласни да издаваче и ауторе чека велика борба, и да постоји проблем контроле електронских садржаја.

31.10.2022.|

65. Београдски сајам књига: Румунија предала „Отворену књигу“ Француској

Београдски сајам, недеља, 30. октобар 2022. године. Последњи, и то предиван дан 65. Међународног београдског сајма књига обележен је симболичном примопредајом „Отворене књиге“, коју је амбасадорка Румуније у Србији Силвија Давидоју уручила амбасадору Француске у Србији Пјеру Кошару. Румунија је, са својом књижевношћу и културом, била домаћин овогодишњег, а Француска ће бити домаћин следећег, 66. Сајма књига 2023. године.

30.10.2022.|

ВРЕМЕ ПАМЋЕЊА Зли дуси, 150 година од објављивања

У сали Иво Андрић у оквиру циклуса ВРЕМЕ ПАМЋЕЊА одржана је трибина Зли дуси Ф.М.Достојевског, 150 година од објављивања. У разговору су учествовали професори Филолошког факултета у Београду проф. др Јован Попов и проф. др Мило Ломпар и песник и преводилац Желидраг Никчевић. Модератор је био књижевни критичар Никола Маринковић.

30.10.2022.|

Има ли табу тема у књижевности за децу?

У сали Душан Радовић одржана је трибина Има ли табу тема у књижевности за децу? У разговору су учествовали писци Јасминка Петровић и Угљеша Шајтинац, доцент на Учитељском факултету у Београду Бојан Марковић и коаутор терапеутских сликовница за децу Теа Кнежевић. Модератор је био доцент Учитељског факултета у Београду Владимир Вукомановић Растегорац.

30.10.2022.|

ДИЈАЛОГ – Светислав Басара и Ђорђе Матић

У сали Иво Андрић одржан је ДИЈАЛОГ у којем су учествовали писац Светислав Басара и песник Ђорђе Матић. Разговор је водила уредница програма Сајма књига Сања Милић. Светислав Басара и Ђорђе Матић почели су дијалог говорећи о књизи у медијском простору. Басара је рекао да мисли да књига нема довољно медијског простора, али и да јој није место у нпр. штампи која је сензационалистичка.

30.10.2022.|

ПИШЕМ, ДАКЛЕ ПОСТОЈИМ – Драган Јовановић Данилов

У сали Васко Попа у оквиру циклуса ПИШЕМ, ДАКЛЕ ПОСТОЈИМ о свом стваралаштву говорио је књижевник Драган Јовановић Данилов. Са њим је разговарала новинарка Јована Милованчевић. Драган Јовановић Данилов је истакао да је Иво Андрић говорио да постоје велики и мали језици, као што постоје велике и мале новчанице, али да језик којим је писао нпр. Црњански не може бити мали.

30.10.2022.|

ПИШЕМ, ДАКЛЕ ПОСТОЈИМ, ЂОРЂЕ МАТИЋ

Гост 65. Београдског сајма књига из Хрватске, Ђорђе Матић, представио је свој актуелни роман Ниоткуда с љубављу. О Матићевој прози говорили су новинари Јелена Милованчевић и Владимир Стакић, разговор је водио писац Мухарем Баздуљ.

29.10.2022.|

Капитална издања – Архитектонска и урбанистичка баштина

Поводом књиге Стамбена архитектура Београда 1918-1941, у сали Борислав Пекић разговарало се о стамбеној архитектури између два рата. Од тога како једно друштво разуме и решава стамбене проблеме, или како изгледа најчешћи тип стана, до тога како се кроз стамбену архитектуру могу ишчитати и карактеристике једног душтва, а и какве су сличности са данашњим временом.

29.10.2022.|

Књиге за децу и развој интелигенције

У сали Душан Радовић одржана је трибина Књиге за децу и развој интелигенције. У разговору су учествовали: писац и коаутор NTC програма за школе Урош Петровић, ауторка развојно-креативних радионица Облутак Дуња Шашић и члан тима NTC семинара и писац Вук Рајовић. Модераторка је била новинарка Јелена Виденовић.

29.10.2022.|
Go to Top