Poslednjeg dana Sajma knjiga, u sali „Ivo Andrić“ uručene su novinarske nagrade „Laguni“. Ovu izdavačku kuću, novinari koji su izveštavali sa naše najveće manifestacije pisane reči, proglasili su i najuspešnijom i najprofesionalnijom.

Nagrade, koje se sastoje od povelje i dela slikara Dragana Stojkova i Saše Marjanovića, dobitnicima je uručio novinar Dragan Bogutović („Večernje novosti“), koji je predsedavao žirijem u kome su bile Meliha Pravdić (Radio Beograd), Marija Rajšić Miljević (RTS) i Tatjana Nježić (Blic).

Dejan Papić, direktor „Lagune“ zahvalio se u ime 500 zaposlenih, 300 domaćih pisaca i 600.000 članova njihovog kluba čitalaca, novinarima što su prepoznali vrhunski kvalitet.

„Laguna“ je u ovoj godini objavila 372 nova naslova, a uoči Sajma knjiga čak 80 – rekla je Marija Miljević, obrazlažući Nagradu za najuspešnijeg izdavača. – Njenu izdavačku produkciju odlikuje, pre svega, kvalitet izdanja o čemu svedoče mnogobrojne nagrade koje su „Lagunini“ autori dobili prethodnih godina. I ove godine „Lagunina“ izdanja ovenčana su Ninovom, Vitalovom, za najčitaniju knjigu stranog autora u Biblioteci grada i mnogim drugim nagradama. Taj niz se nastavio objavljivanjem knjige „Veliki pad“ ovogodišnjeg nobelovca Petera Handkea, a do kraja godine izaći će „Testament“ roman za koji je Margaret Atvud dobila Bukerovu nagradu. Među „Laguninim“ autorima su Dragan Velikić, Dušan Kovačević, Goran Petrović, Dragoslav Mihailović…

Obrazlažući Nagradu za najprofesionalnijeg IZDAVAČA, Meliha Pravdić je istakla:

Koliko su novinari osetljiva bića, malo ko zna. Koliko im je važno da naiđu na dobar prijem kod ljudi sa kojima sarađuju? Itekako im je stalo. Ako se jednom ogrešite o dobru nameru čoveka iz medija, on će to upamtiti, makar i nastavili saradnju. Kada je o „Laguni“ reč, nismo imali takve situacije. U njoj vladaju dobri običaji. Ovde se novinar uvažava i rado dočekuje.