Sajam knjiga počinje 20. oktobra

Beogradski sajam knjiga, 64. po redu, uz učešće oko 500 izlagača, biće održan od 20. do 27. oktobra na Beogradskom sajmu, pod sloganom „Pismo=Glava“. Čast da otvori Sajam imaće proslavljeni srpski pisac, predsednik Udruženja književnika Srbije Milovan Vitezović.

Tim povodom, danas je u prostorijama Starog dvora, u Skupštini Grada Beograda, održana konferencija za medije sa koje je poručeno da će učestvovati najveći domaći i brojni strani izdavači i pisci, a javnosti će biti predstavljen i veliki broj novih naslova.

Na konferenciji su govorili:

– Ivan Кarl, sekretar Sekretarijata za kulturu Grada Beograda

– Gorica Škipina, zamenica generalne direktorke Beogradskog sajma

– Sanja Milić, član Odbora Sajma knjiga

– NJ.E. Amr Alguvejli, ambasador Arapske Republike Egipat u Srbiji

– Vule Žurić, urednik programa i pi-ar Međunarodnog beogradskog sajma knjiga

Sekretar za kulturu Grada Beograda Ivan Karl podsetio je na značaj Sajma knjiga, kao i činjenice da je Beograd na raskrsnici kulturnih dešavanja u ovom delu Evrope.

Zamenica direktora Beogradskog sajma Gorica Škipina najavila je da će pored kupovine knjiga posetioci moći da prisustvuju i sajamskim izložbama, tribinama, kao i Festivalu stvaralaštva mladih na kojem će biti predstavljena dela umetnika mlađih od 30 godina iz raznih oblasti stvaralaštva.

Navela je da je pripremljeno 667 sajamskih programa i promocija, što je 15 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

„U okviru Sajma tradicionalno će biti dodeljene nagrade i ocenjena godišnja izdavačka produkcija i to u kategorijama – Izdavač godine, izdavački poduhvat godine, dečija knjiga godine, nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku, specijalno priznanje za doprinos u oblasti nauke, specijalno priznanje za izdavača knjigu ili strip, nagrada Bogdan Kršić za najlepšu knjigu, nagrada za najlepšu dečiju knjigu i specijalno priznanje za mladog dizajnera“, nabrojala je Škipina.

Članica odbora Beogradskog sajma knjiga Sanja Milić kazala je da će pored domaćih i pisaca iz regiona, na Sajmu biti gosti iz SAD, Turske, Rusije, Litvanije.

Milić je navela da članove Odbora pored nje čine Gordana Predić, Danka Selić, Andrija Bojanić, a predsednik Odbora je Dušan Kovačević.

Sajam knjiga počinje 20. oktobra

Ambasador Egipta u Srbiji Amr Alguvejli najavio je da će na otvaranju sajma govoriti egipatski pisac i predsednik Međunarodnog sajma knjiga Kaira Haitim Alhaj Ali, dok će otvaranju egipatskog štanda prisustvovati ministarka kulture Ines Abdel Dajim.

Alguvejli je najavio da je na egipatskom štandu predviđen nastup Baletske kairske opere koja će u nedelju 20. oktobra, nastupiti i na Sajmu i u Narodnom pozorištu u Beogradu u 21.00 čas.

Urednik programa Sajma knjiga Vule Žurić najavio je da će prvog sajamskog dana, u nedelju, 20. oktobra, biti tribina „Pravda za Nobela“ o Olgi Tokarčuk i Peteru Handkeu, ovogodišnjim dobitnicima te nagrade .

Tokom Sajma biće istaknut rad Danila Kiša, Milorada Pavića i Oskara Daviča čije su godišnjice obeležene ove godine.

Cena pojedinačne ulaznice je 250 dinara, a kolektivne 150 dinara.