20. OKTOBAR

Sala „Ivo Andrić”

19.30GRUPNI PORTRET – Pravda za Nobela!
Odluka Švedske kraljevske akademije da jedna od dve Nobelove nagrada za književnost pripadne Peteru Handkeu izazvala je dizanje skoro pa barutne prašine koja se još uvek ne sleže. Prvi dan Sajma knjiga je pravo vreme za razgovor o Peteru Handkeu i Olgi Tokarčuk, dvoje pisaca čiji društveni angažman pobuđuje više pažnje javnosti od njihovog književnog stvaralaštva.
U razgovoru učestvuju Žarko Radaković, Milica Markić, Nebojša Grujičić i Miroljub Stojanović
Razgovor vodi Muharem Bazdulj

21. OKTOBAR

Sala „Ivo Andrić”

14.00GRUPNI PORTRET – Predstavljanje agencije za knjigu KALEM iz Turske
Prvi ovogodišnji program u najvećoj konferencijskoj sali na Sajmu i odmah nešto sasvim drugačije! Svoj rad predstaviće nam agencija za knjigu KALEM, koju su pre desetak godina u Istanbulu osnovali mladi književni entuzijasti, sa željom da pomognu turskim autorima da izađu na svetsku književnu scenu, kao i da ljubiteljima svetske književnosti u svojoj zemlji ponude što bolje književne prevode. O svim aktivnostima agencije i daljim mogućnostima povezivanja turske i srpske književne scene govoriće koordinatorka aktivnosti KALEM-a Nermin Molaoglu, potom njena imenjakinja Nermin Jildirim, spisateljica koja je i zvanična gošća Sajma, te neki od naših izdavača koji sarađuju sa ovom agencijom. Da razgovor teče bez šumova u komunikaciji, pomoći će nam književni prevodilac Vesna Gazdić.
15.00SVEMIR VINAVER – Puškinov i Pavićev „Evgenije Onjegin”
Prva tribina iz ciklusa posvećenog izazovima književnih prevoda spojiće dva klasika svetske književnosti čije godišnjice rođenja i smrti obeležavamo tokom cele 2019. godine. O Aleksandru Sergejeviču Puškinu i našem Miloradu Paviću, koji je preveo „Evgenija Onjegina” sa Tanjom Popović, Anom Jakovljević i Kornelijom Ičin razgovaraće Meliha Pravdić.
16.00KNJIŽEVNI AMARKORD – Burleska gospodina Rastka Petrovića
Ciklus tribina posvećenih domaćim i svetskim piscima čije nas godišnjice rođenja ili smrti obavezuju ali i podstiču da govorimo o veličini njihovih dela i njihovog uticaja na savremenu književnu scenu posvećena je piscu „Dana šestog”. O životnoj sudbini i geniju pisca Rastka Petrovića govoriće Bojan Jović i Antonije Simić, a razgovor će voditi Vladan Bajčeta.
17.00PROFIL Gojka Đoga
Kako je to biti pesnik čije stihove ne ocenjuju književni kritičari nego sudije na pravom sudskom procesu, zna Gojko Đogo, koga šira javnost zna po inkrimisanoj zbirci stihova „Vunena vremena”, a ljubitelji poezije po osobenoj poetici čiji su dometi ovenčani mnogim književnim nagradama. O ovome i mnogo čemu drugom sa pesnikom će razgovarati Nikola Marinković.
19.00KNJIŽEVNI AMARKORD – Trideset godina bez Kiša
Tokom cele godine razgovara se i piše o Danilu Kišu. Njegov gorki talog iskustva i dalje intrigira ono što je ostalo od jugoslovenske kultrune javnosti. O piscu „Grobnice za Borisa Davidoviča” na ovogodišljem Sajmu će biti reči na nekoliko tribina. Na ovoj, kojom započinje druženje sajamske publike sa Danilom Kišom, učestvovaće Gojko Božović, Vladislava Gordić Petković, Dragan Bošković i Aleksandar Jerkov, a razgovor vodi Tamara Krstić.

Sala „Borislav Pekić”

14.00MIKS MEDIJA – Animacija i književnost
U razgovoru kojim „probijamo led” u tribinskom ciklusu koji će obuhvatiti najširi spektar tema posvećenih vezama književnosti sa najrazličitijim sferama ljudskoga delanja, između ostalog će biti reči o načinima adaptiranja književnih dela u crtaće i tekstom kao glavnim junakom animiranog filma.
Sa Milošem Tomićem i Srđanom Radakovićem razgovaraće Sanja Savić Milosavljević
15.00GRUPNI PORTRET – Predstavljanje autora projekta „Enklava”
Zvonko Karanović je već odavno etabliran kao jedan od onih pesnika čija je poezija pozitivno delovala u oba generacijska smera – njegove tekstove vole i cene kako oni stariji, tako i oni mladi pesnici i književni kritičari. Na tribini će biti predstavljen Karanovićev izdavačko-edukativni projekat „Enklava”, kao i nekoliko mladih pesnika koji su zahvaljujući angažovanju svoga mentora dobili i svoje pesničke zbirke.
16.00KNJIGE I SNIMANJA Srdana Golubovića
Namera je da na tribinama u ovom mini-ciklusu publici predstavimo naše poznate filmske reditelje pre svega kao čitaoce, ali i da saznamo načine na koje se u njihovom delu ogleda književni tekst. Naš prvi gost biće Srdan Golubović, reditelj koji je svoj film „Klopka” snimio po istoimenom literarnom predlošku Nenada Teofilovića. Sa njim će razgovarati Srđan Vučinić.
19.00NAUKE I KNJIŽEVNOST – Nefikcijska književnost
Do pre dvadesetak godina, zajedno sa Ninovom nagradom dodeljivana je i Nagrada „Dimitrije Tucović” za publicistiku. U međuvremenu je tabloidizacijom javnog prostora ovaj termin potpuno izgubio svoje nekadašnje značenje, pa bi nefikcijska književnost najviše odgovaralo terminu nonficiton , kojim se u svetu naziva dokumentarna, naučno-popularna i memoarska literatura.
O nefikcijskoj književnosti će govoriti Tomislav Brlek, Miroljub Stojanović i Ivan Čolović, prvi dobitnik Nagrade za nefikcijsku književnost DKSG. Razgovor vodi Tamara Mitrović.

Sala „Dobrica Erić”

18.00ZAMENA MESTA – Mirjana Đurđević i Vladimir Arsenić
Zamisao je da se ustaljeni odnos pisca i književnog kritičara na ovim tribinama okrene „naglavce”, tako da publika bude svedok svojevrsnog razotkrivanja kritičareve čitalačke poetike.
U prvom ovakvom razgovoru, Mirjana Đurđević će, poput svoje književne junakinje Henrijete, pokušati da „raskrinka” kritičarski sistem vrednosti uvek strogog Vladimira Arsenića.

22. OKTOBAR

Sala „Ivo Andrić”

14.00GRUPNI PORTRET – Predstavljanje Srpskog književnog društva
Posetioci Sajma knjiga će ove godine biti u prilici da se upoznaju sa aktivnostima tri reprezentativna umetnička udruženja koja okupljaju pisce i književne prevodioce. Svako udruženje je slobodno da svojih pedeset minuta iskoristi po slobodnoj volji.
Tako će članovi Srpskog književnog društva na tribini naslovljenoj „Da li roman proždire ostale književne vrste?” razgovarati o tome da li je ta prevaga kvalitativna ili samo kvantitativna; da li su je stvorili mediji i izdavači ili je roman i dalje najveći izazov za pisca; može li se i kako oživeti interesovanje za poeziju, priču, esej, putopis; kome koristi hiperprodukcija romana i nije li ona najpogubnija upravo za roman sam.
U razgovoru učestvuju Jelena Lengold, Slavoljub Marković i Dejan Simonović. Razgovor vodi Mirjana Mitrović.
15.00PROFIL Nermin Jildirim
Prvi gost Odbora sajma knjiga koji će se predstaviti publici biće turska spisateljica Nermin Jildirim, čiji je roman „Tajne snevane u Istanbulu” objavio beogradski Beobook.
Sa Nermin Jildirin će razgovarati Dragana Kovačević.
16.00KNJIŽEVNI AMARKORD – Pavić, unutrašnja strana recepcije
Nakon priče o Miloradu Paviću kao vrsnom književnom prevodiocu, na ovoj tribini će se govoriti o genezi recepcije njegovog književnog opusa kod nas i u svetu. Publika će moći da čuje koliko su geopolitičke promene uticale na tumačenja Pavićevog opusa.
U razgovoru učestvuju Milica Mustur i Kristijan Olah, a sa njima će razgovarati Vladan Bajčeta.
17.00NAUKE I KNJIŽEVNOST – Stotinu knjiga edicije Deset vekova srpske književnosti Izdavačkog centra Matice srpske.
Govore Miro Vuksanović, glavni urednik i dr Marko Nedić, jedan od urednika
18.00ZAMENA MESTA – Vladimir Kecmanović i Sanja Milić
Ko ne bude prisustvovao ovom razgovoru, propustiće jedinstvenu priliku da vidi šta će to vrsni polemičar i dobitnik obe Andrićeve nagrade pitati autorku kultne radijske emisije „U prvih pet”.
19.00KNJIŽEVNI AMARKORD – Deset godina bez Milorada Pavića
Treći razgovor o Paviću biće posvećen piščevom književnom nasleđu. Koliko je „Hazarski rečnik” uticao na spisateljske tehnike i poetike?
Na tribini učestvuju Ala Tatarenko, Aleksandar Jerkov i Boris Bulatović, a sa njima će razgovarati Slađana Ilić.

Sala „Borislav Pekić”

13.00SVEMIR VINAVER – Savremena srpska književnost na ukrajinskom
Zahvaljujući pre svega književnom prevodiocu i slavistkinji sa Univeriteta u Lavovu Ali Tatarenko, savremena srpska književnost je i te kako prisutna i na ukrajinskom jeziku. Ovoga puta, u razgovoru o svim uspesima i predstojećim projektima predstavljanja naše književnosti u ovoj mnogoljudnoj slovenskoj zemlji pridružiće joj se i njena koleginica iz Kijeva, Olga Antonova.
Razgovor će voditi Vule Žurić.
14.00GRUPNI PORTRET – Predstavljanje škola kreativnog pisanja i književne kritike Doma kulture studentski grad iz Beograda
Popularni DKSG je jedno od proverenih mesta gde se redovno i kvalitetno predstavlja sve ono vredno sa domaće i regionalne književne scene. Sem redovnih promocija, okruglih stolova i pravih malih književnih festivala, Studenjak je već nekoliko godina i mesto održavanja niza zanimljivih i pre svega korisnih književnih radionica. Sajamska tribina je pravo mesto da urednica književnih progreama DKSG Tamara Mitrović i njen kreativni tim predstave sve svoje aktivnosti i podstaknu zainteresovane da im se priključe u radu.
16.00SVEMIR VINAVER – Izazov književnog prevoda dela Vladimira Nabokova i Tomasa Pinčona
Kako se u javnosti sužava prostor za književnu kritiku, tako se gubi skoro svako pominjanje kvaliteta književnih prevoda. Zato će prostor sale „Borislav Pekić” makar na pedeset minuta biti posvećen razgovoru o izazovima književnog prevoda dela dvojice pisaca čije su poetike izvršile nemerljiv uticaj na pravce kojima će se kretati savremena književnost.
O prevođenju tekstova Nabokova i Pinčona na srpski razgovaraće Aleksandar Šurbatović i Nina Živanović Muždeka.
17.00KNJIŽEVNI AMARKORD – Isak Samokovlija
Postoje tihi pisci. Ako i nismo bili njihovi savremenici, ipak osećamo da su „živeli i radili” gotovo neprimetno, nekako po strani od uobičajene vreve koju sa sobom donosi učešće u kulturnom životu, ali i kako je njihova reč bila i ostala važna i nezaobilazna. Jedan od takvih pisaca bio je i Isak Samokovlija, sarajevski lekar, koji je životni vek, književne teme i prostor u kojem stradaju njegovi književni junaci delio sa našim jedinim nobelovcem, Ivom Andrićem.
O vrednostima književnog dela pisca „Nosača Samuela” i usudu drugog u zemlji o kojoj govori Andrićevo „Pismo iz 1920. godine” razgovaraće Staniša Tutnjević, Muharem Bazdulj i Vule Žurić.
19.00MIKS MEDIJA – Novinarstvo i pisanje
Imate li i vi svog omiljenog novinara? Da li možete da prepoznate njegov stil nakon što pročitate tek nekoliko prvih reči novinskog članka? Zašto danas nemamo nekog novog Bogdana Tirnanića ili Miroslava Radojčića? Šta je digitalizacija dala, a šta uzela novinarima?
Na ova i druga pitanja Dimitrija Bukvića o vezama novinarstva i književnosti nastojaće da odgovore Govore Galeb Nikačević, Nemanja Čabrić i Kruna Pintarič.

Plato beogradskog sajma

15:00PROFIL Ane Ristović
Dobitnica mnogih važnih književnih nagrada, prevodilac sa slovenačkog, svetski putnik… to su samo neki od razloga da provedete lepih sat vremena slušajući razgovor poznate pesnikinje i Dragana Babića.

Sala „Vasko Popa”

13:00MIKS MEDIJA – Predstavljanje knjige “Marcipan – carstvo moga oca” Mikloša Samoša
„…Pred nama je velika lična priča o uspehu čoveka koji potiče od onog dobrog što postoji kod Mađara i kod nas, Srba. Ali, to je pre svega, priča o uspehu do koga se dolazi radom, velikim, teškim i iscrpljujućim radom koji nose dve generacije.Povest toliko originalna i lična, da će mnogi ljudi sa ovih prostora uvideti fantastičan put koji su pronašli članovi porodice Samoš, dok su se kretali ka vrhu na koji su nosili ružu od marcipana. I još nešto-priča ove porodice zanimljiva je jer nam otkriva svet Mađara i Mađarske iz jednog sasvim novog ugla, u kome smo mi, Srbi. A iz tog ugla,posle čitanja ove knjige,ići ćemo sa nešto više vedrine u životu…”

23. OKTOBAR

Sala „Ivo Andrić”

14.00GRUPNI PORTRET – Predstavljanje Udruženja književnika Srbije
Nakon Srpskog književnog društva, sajamskoj publici će se predstaviti članovi našeg najstarijeg književnog udruženja.
18.00800 GODINA AUTOKEFALNOSTI SPC – Biblija i srpska kultura
Ovaj veliki jubilej Srpska pravoslavna crkva obeležava nizom svečanih aktivnosti. O značaju događaja koji su se odigravali pre osam vekova biće govoriće seu programima na štandu SPC. U okviru tribinskih programa, očekuju nas dva razgovora, a veliki jubilej je povod da se razgovara o neraskidivim vezama naše crkve i kulture. Prva tribina posvećena je istoriji prevoda Biblije na srpski jezik, i mnogostrukim uticajima Biblije na našu nacionalnu kulturu.
Učestvuju dr Predrag Dragutinović i dr Rodoljub Kubat.
Razgovor vodi Danijela Dojčinović.
19.00NAUKE I KNJIŽEVNOST – Knjige o nauci kao dobra književnost
Baš kao i nefikcijska književnost, knjige posvećene popularnoj nauci nisu još uvek našle stalno mesto na policama naših biblioteka. Na sajamskoj tribini najviše će biti reči o fenomenu ovog žanra i specifičnostima ove grane izdavačke delatnosti na domaćem terenu.
U razgovoru učestvuju Ljubica Urošević, Slobodan Bubnjević i Bojan Stojanović.
Razgovor vodi Muharem Bazdulj.

Sala „Borislav Pekić”

13.00MIKS MEDIJA – The E-BOOK Puzzle: prošlost, sadašnjost, budućnost digitalnog izdavaštva – o značaju elektronskih knjiga i drugih digitalnih publikacija iz perspektive izdavača, bibliotekara i čitalaca.
Govori Ksenija Minčić Obradović
15.00GRUPNI PORTRET – Jelena Lengold i Aleksandar Baljak
A može i: dva profila! Kako god, publiku očekuje pedeset minuta razgovora sa supružnicima o tome kako utiču jedno na drugo, kako i gde stvaraju i da li je zajednički život umetnika građa za pesmu, kratku priču, roman ili aforizam.
Sa autorima razgovara Vule Žurić.
16.00MIKS MEDIJA – Biblioteke i savremena srpska književnost.
Kako zadržati postojeću a osvojiti novu publiku književnih večeri? Da li su biblioteke mesto za promociju ljubavnih vikend romana i kako pomoći čitaocima da dođu do vrednih naslova?
O tome i mnogim drugim aspektima odnosa biblioteka i tekuće književne produkcije govoriće Jasmina Ninkov, Milena Đorđijević i Violeta Stojmenović.
17.00KNJIŽEVNI AMARKORD – Oskar za Daviča?!
Trideset godina je prošlo od smrti Oskara Daviča, ali nije fraza kada kažemo da njegovo delo i danas živi. Šta je to što u njegovom delu ne prestaje da privlači nove i nove generacije čitalaca, zbog čega je zanemaren njegov pripovedački opus, protiv koga ili čega se danas ne bi bunio uvek na polemiku spremni Oketa…?
Na ova i mnoga druga pitanja potrudiće se da odgovore Bojan Vasić, Tomislav Brlek i Vladimir Tabašević.
Sa njima će razgovarati Marjan Čakarević
18.00NAUKE I KNJIŽEVNOST – Profesori, pisci, pesnici i njihovi đaci.
Koliko li je samo onih pisaca koji su koru hleba zarađivali radeći u prosveti?! Neki od njih su bili omiljeni profesori, dok drugi nikako nisu uspevali da u sebi pomire umetnika i pedagoga.
Kako je danas biti pisac i profesor? Da li spisateljski talenat pomaže ili odmaže u predavanju propisanog gradiva?
O ovim i drugim temama razgovaraće profesori Srpskog jezika i književnosti Ljubica Arsić, Petar Matović i Ana Ristović.
19.00KNJIGE I SNIMANJA Bore Draškovića
Filmski opus jednog od naših najznačajnijih i najzanimljivijih filmskih reditelja uvek je bio u tesnoj vezi sa književnošću.
Sa rediteljem razgovara Srđan Vučinić.

Plato beogradskog sajma

13.00800 GODINA AUTOKEFALNOSTI SPC – Predstavljanje foto-monografije „Sveti Sava u Boki”
O knjizi će govoriti Nikola Malović.
15.00NAUKE I KNJIŽEVNOST – Predstavljanje novih izdanja Srpske akdemije nauka i umetnosti
Govore akademik Vladimir S. Kostić, predsednik SANU i akademik Marko Anđelković.
16.00NAUKE I KNJIŽEVNOST – Čitalac Vladimir Kostić
U gotovo svim svojim javnim istupima, predsednik Srpske akadenije nauka i umetnosti insistira na važnosti kulture za razvoj, ali i opstanak našega društva. Tema sajamske tribine, međutim, neće biti memorandumi i zvanični stavovi institucije na čijem je naš uvaženi naurolog na čelu, niti bilo koje naučno pitanje. Interesuje nas onaj Vladimir Kostić koji na Sajam knjiga dolazi sa koferom da bi ga na kraju dana ispunio knjigama. Koliki je značaj knjige i čitanja za pojedinca i društvo u kojem živi, koje su mu to knjige omiljene, a koje naslove nikada do kraja nije pročitao… O tome i o mnogim drugim čitalačkim temama sa predsednikom SANU razgovaraće Vule Žurić.

25. OKTOBAR

Sala „Ivo Andrić”

14.00GRUPNI PORTRET – Predstavljanje Udruženja književnih prevodilaca Srbije
Sajamskoj publici će se predstaviti umetničko udruženje onih bez kojih ne bi bilo moguće govoriti o bilo kakvoj kulturnoj sceni. Ovo je prilika da šira publika čuje kako književni prevodici i te kako imaju mnogo toga važnog da kažu, a ne samo da dobro prevode.
15.00KNJIŽEVNI AMARKORD – Slobodan Jovanović nekad i sad
Iako je sa obnovljenog izdanja njegovih sabranih dela odavno skinuta etiketa sumnjive ideološke podobnosti, naš veliki pravnik, istoričar, književni kritičar i utemeljitelj „beogradskog stila” kao da još uvek nije zauzeo ono mesto koje mu u našoj kulturi i više nego zasluženo pripada. Šta nam danas govori njegovo celokupno angažovanje? Kada će naša naučna i šira javnost biti u stanju da se definitivno odrede prema prvom Slobodanu među Srbima.
U razgovoru učestvuuju Miloš Ković, Slobodan Antonić i Boris Milosavljević. Razgovor vodi Gorislav Papić.
16.00PROFIL Goce Smilevskog
Autor „Razgovora sa Spinozom” upravo je obavio novi roman u prevodu na srpski jezik. Ovoga puta, u središtu intereseovanja jednog od najvažnijih savremenih makedonskih pisaca našao se Sigmund Frojd i njegove sestre.
Sa autorom razgovara Dragana Kovačević.
17.00PROFIL Mila Lompara
Profesor Milo Lompar je jedan od najaktivnijih naših intelektualaca, a njegova najnovija knjiga posvećena Milošu Crnjanskom ne prestaje da privlači pažnju čitalaca. Kako je sve počelo? Da li je potrebno miriti strast sa znanjem? Zašto je Crnjanski voleo fudbal, a Andrić košarku?
To su samo neka od pitanja koje će profesoru postaviti Vesna Kapor.
18.00KNJIŽEVNI AMARKORD – Pavić između nauke i književnosti
Poslednja u nizu tribina posvećenih piscu „Hazarskog rečnika” govoriće se o preplitanju njegovog naučnog i književnog rada.
U razgovoru učestvuju Mihajlo Pantić, Jasmina Mihajlović i Jelena Marićević.
Razgovor vodi Vladimir Papić.
19.00KNJIŽEVNI AMARKORD – Pedeset godina „Bugarske barake”
Jedna od ključnih knjiga jednog od začetnika stvarnosne proze izašla je iz štampe pre tačno pedeset godina. Ove godine dobili smo jubilarno izdanje te antologijske zbirke kratkih priča pisca koji je tokom decenija rada uspevao da uvek bude nov i drugačiji.
Sa Milisavom Savićem razgovara Vule Žurić.

Sala „Borislav Pekić”

14.00MIKS MEDIJA – Pedeset godina „Kose”, pedeset godina šišanja?
Mogli smo umesto „Kose” da stavimo i „Vudstok”, ali ovoga puta nas sem bunta i njegovog brendiranja interesuje i fenomen mjuzikla, te slika tadašnje beogradske umetničke scene.
Govore Vladislav Bajac, Predrag J. Marković i Žikica Simić
Razgovor vodi Vule Žurić.
15.00SVEMIR VINAVER – Borhes bez Markesa.
Šta je nama nekada bio, a šta nam je danas Horhe Luis Borhes? Koliki je bio uticaj njegove poetike na umetnički razvoj naših pisaca?
Govore Silivija Monros Stojaković, Milan Vlajčić i Nenad Šaponja.
Razgovor vodi Milena Đorđijević.
16.00MIKS MEDIJA – Književnost i savremena vizuelna umetnost
Dok bude trajao Sajam knjiga, u toku će uveliko biti velika izložba Marine Abramović, koja je u domaćoj javnosti izazvala pravi mali polemički rat. U jeku ove pomalo neobične umetničke diferencijacije na Sajmu će se razgovarati o vezama književnosti i uopšte teksta sa tendencijama u savremenim likovnim praksama.
Govore Žarko Radaković i Gordana Kaljalović Odanović.
Razgovor vodi Marija Đorđević.
17.00NAUKE I KNJIŽEVNOST – Ima li savremene srpske književnosti u nauci o književnosti?
Svedoci smo žive naučne aktivnosti kojom novostasala generacija književnih istoričara i teoretičara nastoji da pruži svoj pogled na tradicionalne književne vrednosti. Međutim, koliko ova istraživanja zadiru u savremenu književnost?
O ovome će razgovarati Tatjana Rosić, Vladimir Gvozden i Vladimir Tabašević.
Razgovor vodi Igor Perišić.
18.00ZAMENA MESTA – Vladan Matijević i Tamara Krstić
Vladan Matijević je poznat kao duhovit pisac i sagovornik. Baš će biti interesantno videti kako se snalazi u ulozi onoga koji ne daje odgovore, već postavlja pitanja. A Tamara Krstić će najzad biti u prilici da ispriča kada je i kako toliko zavolela književnost i rešila da joj bavljenje kulturom bude životno zanimanje.
19.00PROFIL Laure Sintije Černjauskajte
Prva spisateljica koja na Sajam dolazi iz Litvanije i njen roman „Disanje u mermer” kao prvi roman preveden sa litvanskog na srpski jezik.
Sa autorkom razgovara Ljubica Pupezin.

26. OKTOBAR

Sala „Ivo Andrić”

14.00PROFIL Dejvida Vana
Američki pisac koji je objavio sjajnu knjigu o samoubistvu u najboljoj tradiciji pripovedanja o američkoj divljini.
Sa autorom razgovara Miroljub Stojanović.
16.00MIKS MEDIJA – Stoj, Džoni, stoj, ili još nekoliko reči o Branimiru Štuliću.
Nova knjiga Ivana Ivačkovića posvećena albumima grupe „Azra” biće tek povod da učesnici i publika stvore energiju iz koje izbija neizmerno divljenje prema pesničkom geniju Branimira Džonija Štulića.
Govore Ivan Ivačković, Dr Nele Karajlić i Dušan Pavlović.
Razgovor vodi Vule Žurić.
17.00Deset godina književne grupe P-70
Pre deset godina sve je počelo u beogradskom SKC-u. Deset godina kasnije, Vladimir Kecmanović, Slobodan Vladušić, Marko Krstić, Dejan Stojiljković i Nikola Malović govoriće na Sajmu knjiga o svom decenijskom iskustvu pripadanja jednoj ovakvoj književnoj družini.
Razgovor vodi Sanja Milić.
18.00ZAMENA MESTA – Ljubica Arsić i Mihajlo Pantić
Prava tribinska poslastica za sve ljubitelje duhovitih književnih razgovora.
19.00800 GODINA AUTOKEFALNOSTI SPC – Ideja i smisao svetosavlja
Proslava jubileja biće prilika da se na Sajmu govori o svetosavlju iz više aspekata, a sve u nameri da se osvetli ova ključna specifičnost suštine našeg nacionalnog bića.
Govore prof. dr Bogoljub Šijaković, prof. dr Mirko Sailović i dr Vladimir Cvetković

Sala „Borislav Pekić”

14.00GRUPNI PORTRET – Predstavljanje kulturnog centra „Tačka susretanja” iz Vršca
Mediji su puni žalopoljki o mrtvom moru domaće kulturne scene, kresanju budžeta za kulturu i nezaiteresovanosti publike za kulturna dešavanja. Da sve to može drugačije, dakle lepše, smislenije i mnogo bolje, pokazali su entuzijasti iz Vršca. Sajam je prilika da sa svima nama podele svoja iskustva, predstave svoj dosadašnji rad i otkriju nam šta to novo i lepo pripremaju za mesece koji dolaze.
16.00ZAMENA MESTA – Srđan Srdić i Jasmina Vrbavac
Koliko puta je Jasmina Vrbavac intervjuisala Srđana Srdića ne znamo, ali znamo da će pisac, kritičar i urednik izdavačke kuće „Partizanska knjiga” biti spreman da joj uzvrati iz svih oruđa i oružja svoje vedre radoznalosti.
17.00MIKS MEDIJA – O čemu govorimo kada govorimo o Ninovoj nagradi?
Tema koju nije potrebno posebno najavljivati.
Govore Katarina Pantović, Zoran Paunović i Ivan Milenković.
Razgovor vodi Vladan Bajčeta.

27. OKTOBAR

Sala „Ivo Andrić”

16.00MIKS MEDIJA – Da li se žanr uliva u glavni tok?
Šta vi mislite? Da li je, na primer, venecijanski Zlatni lav za film „Džoker” prekretnica u umetničkom vrednovanju žanra? I, šta je to uopšte ozbiljna književnost?
Pred gašenje svetala ovogodišnjeg Sajma, o ovoj uvek vrućoj temi govoriće Dejan Stojiljković i Darko Tuševljaković.
Razgovor vodi Mladen Milosavljević.

Sala „Borislav Pekić”

12.00KNJIŽEVNI AMARKORD – Sećanje na Zorana Pešića Sigmu
Sigma je otišao prerano, nije doživeo da primi nagradu „Biljana Jovanović”, koju je dobio za svoju poslednju objavljenu knjigu. Dan pre nego što će u prostorijama Srpskog književnog društva njegovoj porodici biti uručeno ovo priznanje, njegovi prijatelji pisci okupiće se i na Sajmu, ne bi li se još jednom prisetili tog dobrog čoveka.
13.00KNJIŽEVNI AMARKORD – Kiš kao književni junak
Sajamske razgovore o životu i delu Danila Kiša okončaćemo pričom o piscu „Peščanika” kao književnom junaku. Božo Koprivica je bio Kišov prijatelj, a Filip Čolović nikada nije krio svoje veliko interesovanje za Kišovu sudbinu.
Sa njima će razgovarati Vule Žurić.

SVEMIR VINAVER PLUS

Kao naročitu poslasticu za sve ljubitelje žive umetničke reči preporučujemo niz od pet predavanja posvećenih Danteu koje će doajen književnog prevodilaštva i svestrani umetnik Kolja Mićević držati od ponedeljka do petka, tačno u podne, u sali „Dobrica Erić”.

Evo redosleda i tema ovih predavanja:

  • ponedeljak 21.10. 2019. u 12.00, Sala „Dobrica Erić” – Dante i njegov čitalac
  • utorak 22.10. 2019 u 12.00, Sala „Dobrica Erić” – Dante i njegove reke
  • sreda 23.10. 2019 u 12.00, Sala „Dobrica Erić” – Dante i njegovi pesnici
  • četvrtak 24.10. 2019 u 12.00, Sala „Dobrica Erić”– Dante na francuskom i srpskom
  • petak 25.10. 2019 u 12.00, Sala „Dobrica Erić” – Omaž Vladimiru Veličkoviću