Ovogodišnji Međunarodni beogradski sajam knjiga biće održan pod sloganom POVRATAK NAPISANIH. Na izložbenom prostoru u halama 1, 1a, 2a i 4 brojnim posetiocima predstaviće se više od 400 izlagača iz zemlje i inostranstva, i isto toliko suizlagača i zastupljenih firmi.

Tokom osam dana trajanja manifestacije, posetioci Sajma moći će da se upoznaju sa aktuelnom izdavačkom produkcijom i da po najpovoljnijim cenama obogate svoje biblioteke najnovijim naslovima, ali i antikvarnim knjigama i stripovima.
Veoma bogat prateći program odvijaće se u nekoliko sala za zvanične prezentacije i na štandovima izlagača.

Počasni gost je u prilici da na Sajmu predstavi autore iz svoje zemlje, prevodioce, izdavače, distributere, kao i sve one koji su na različite načine povezani sa knjigom. Uspostavljanje snažnih i živih kulturnih veza jedan je od najvažnijih ciljeva manifestacije i, u tom smislu, institucija počasnog gosta je izuzetno značajna. Počasni gost 2022. godine je Rumunija.

Ovogodišnji program koncipiran je u sedam celina koje su posvećene savremenoj književnosti i izdavaštvu, aktuelnoj teorijskoj i kritičarskoj misli u oblasti duhovnih disciplina, uređivanju i opremi knjiga, kao i odnosu savremenih medija prema knjizi.

Programski ciklus PIŠEM, DAKLE POSTOJIM predstaviće domaće i strane pisce, a u programskoj celini DIJALOZI književnici će imati mogućnost da razmene mišljenja o književnosti i o umetnosti uopšte.

U programskom ciklusu VREME PAMĆENJA važni jubileji u našoj i svetskoj kulturi biće povod za tribine o priređivanju kritičkih izdanja dela naših najboljih pisaca, o tradiciji izdavaštva i bibliotekarstva, o statusu dramskog teksta, o pesničkom nasleđu XX veka, o odnosu istorijskog i socijalnog u savremenom romanu…

Ciklus MISLITI O KNJIZI posvećen je gorućim temama na književnoj i izdavačkoj sceni. Programska celina KNJIGA ĆE SPASITI SVET sadržaće i programe organizovane u saradnji sa udruženjima izdavača – panel Autorska prava i piraterija i konferenciju Izdavaštvo i javni interes.

Programski ciklus O UMETNOSTI I KULTURI biće posvećen kapitalnim izdanjima, a ciklus POŠTOVANA DECO predstaviće pisce za decu i pokušati da odgovori na pitanja specifična za dečju književnost. Programi posvećeni dečjoj književnosti održavaće se u sali koja će, povodom stogodišnjice rođenja, poneti ime pisca Dušana Radovića.

Radno vreme 65. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga:

23. oktobar 10.00 – 21.00
24–27. oktobar 10.00 – 20.00
28–30. oktobar 10.00 – 21.00

Cene ulaznica na 65. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga:

  • pojedinačna ulaznica je 300 dinara;
  • tokom školskog dana, kao i svih ostalih dana trajanja Sajma knjiga, cena kolektivne ulaznice je 200 dinara;
  • cena parkinga je 150 dinara po započetom satu.

Istovremeno sa Sajmom knjiga, na Beogradskom sajmu održaće se i Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava.