Novosti

Novosti2022-10-26T12:00:00+02:00

Sajam knjiga u brojkama: 163.616 posetilaca

65. Međunarodni beogradski sajam knjiga je održan od 23. do 30. oktobra 2022. Na sajmu je nastupilo 416 direktnih izlagača (izlagači i suizlagači, od čega 325 domaćih direktnih izlagača i 91 inostranih direktnih izlagača). Ukupan broj učesnika koji obuhvata osim direktnih i indirektnih izlagača i zastupljene firme je 854.

31.10.2022.|

Konferencija – Izdavaštvo i javni interes

U sali Borislav Pekić u organizaciji Udruženja profesionalnih izdavača Srbije održana je konferencija Izdavaštvo i javni interes. Prvo je organizovan okrugli sto Piraterija protiv društva ili društvo protiv piraterije, u kome su učestvovali prof. dr Dušan Paunović, dr Uroš Ćemalović i Miloš Konstatinović, a moderator je bio Gojko Božović. Učesnici su bili saglasni da izdavače i autore čeka velika borba, i da postoji problem kontrole elektronskih sadržaja.

31.10.2022.|

65. Beogradski sajam knjiga: Rumunija predala “Otvorenu knjigu” Francuskoj

Beogradski sajam, nedelja, 30. oktobar 2022. godine. Poslednji, i to predivan dan 65. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga obeležen je simboličnom primopredajom „Otvorene knjige“, koju je ambasadorka Rumunije u Srbiji Silvija Davidoju uručila ambasadoru Francuske u Srbiji Pjeru Košaru. Rumunija je, sa svojom književnošću i kulturom, bila domaćin ovogodišnjeg, a Francuska će biti domaćin sledećeg, 66. Sajma knjiga 2023. godine.

30.10.2022.|

Ima li tabu tema u književnosti za decu?

U sali Dušan Radović održana je tribina Ima li tabu tema u književnosti za decu? U razgovoru su učestvovali pisci Jasminka Petrović i Uglješa Šajtinac, docent na Učiteljskom fakultetu u Beogradu Bojan Marković i koautor terapeutskih slikovnica za decu Tea Knežević. Moderator je bio docent Učiteljskog fakulteta u Beogradu Vladimir Vukomanović Rastegorac.

30.10.2022.|

DIJALOG – Svetislav Basara i Đorđe Matić

U sali Ivo Andrić održan je DIJALOG u kojem su učestvovali pisac Svetislav Basara i pesnik Đorđe Matić. Razgovor je vodila urednica programa Sajma knjiga Sanja Milić. Svetislav Basara i Đorđe Matić počeli su dijalog govoreći o knjizi u medijskom prostoru. Basara je rekao da misli da knjiga nema dovoljno medijskog prostora, ali i da joj nije mesto u npr. štampi koja je senzacionalistička.

30.10.2022.|

PIŠEM, DAKLE POSTOJIM – Dragan Jovanović Danilov

U sali Vasko Popa u okviru ciklusa PIŠEM, DAKLE POSTOJIM o svom stvaralaštvu govorio je književnik Dragan Jovanović Danilov. Sa njim je razgovarala novinarka Jovana Milovančević. Dragan Jovanović Danilov je istakao da je Ivo Andrić govorio da postoje veliki i mali jezici, kao što postoje velike i male novčanice, ali da jezik kojim je pisao npr. Crnjanski ne može biti mali.

30.10.2022.|

Kapitalna izdanja – Arhitektonska i urbanistička baština

Povodom knjige Stambena arhitektura Beograda 1918-1941, u sali Borislav Pekić razgovaralo se o stambenoj arhitekturi između dva rata. Od toga kako jedno društvo razume i rešava stambene probleme, ili kako izgleda najčešći tip stana, do toga kako se kroz stambenu arhitekturu mogu iščitati i karakteristike jednog duštva, a i kakve su sličnosti sa današnjim vremenom.

29.10.2022.|

Knjige za decu i razvoj inteligencije

U sali Dušan Radović održana je tribina Knjige za decu i razvoj inteligencije. U razgovoru su učestvovali: pisac i koautor NTC programa za škole Uroš Petrović, autorka razvojno-kreativnih radionica Oblutak Dunja Šašić i član tima NTC seminara i pisac Vuk Rajović. Moderatorka je bila novinarka Jelena Videnović.

29.10.2022.|
Go to Top