Predstavljanjem učesnika, tradicije, profila manifestacije, programa i posetilaca, Beogradski sajam knjiga bio je gost Kairskog sajma knjiga (23.1-5.2.2019). Ova izuzetna manifestacija bila je prilika da se ukaže na značaj Beogradskog sajma knjiga za kulturu Srbije i regiona i razvijanje međunarodne saradnje u oblasti kulture te širenje prijateljskih veza između država i naroda. Na štandu su, pored promotivnih i informativnih materijala o Beogradskom sajmu knjiga, predstavljeni i promotivni materijali Turističke organizacije Srbije i Beograda, koji su doprineli stvaranju ukupne slike o Srbiji.

Do zapaženog promotivnog nastupa došlo je na osnovu uspostavljene saradnje u okviru koje će se Egipat predstaviti kao počasni gost 64. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga 2019. godine i potpisanog Protokola o saradnji između GEBO (General Egyptian Book Organization) i Beoradskog sajma, kao izvršnog organizatora Beogradskog sajma knjiga.

Predstavljanje Beogradskog sajma knjiga na Kairskom međunarodnom sajmu knjiga pratilo je i trodnevno učešće zvanične delegacije Odbora Beogradskog sajma knjiga, u kojoj su bili Andrija Bojanić, pomoćnik gradskog sekretara za kulturu Gradske uprave Beograda, i Mirjana Lukić, savetnik generalnog direktora Beogradskog sajma.

Nastup na Kairskom sajmu knjiga podržala je i Ambasada Republike Srbije u Egiptu.

Nastup Beogradskog sajma knjiga na Kairskom sajmu knjiga izazvao je interesovanje publike i ostalih izlagača, koje je prevazišlo očekivanja i otvorilo mogućnosti za šire predstavljanje izdavača ne samo iz Egipta, već i drugih arapskih i afričkih zemalja sa kojima je ostvaren kontakt na Beogradskom sajmu knjiga i dogovorena buduća saradnja.