Ajfer Tunč

Turska književnica Ajfer Tunč (1964), završila je Fakultet političkih nauka na Istanbulskom univerzitetu. Tokom studija je počela da objavljuje tekstove u časopisima za književnost i kulturu.

Njena priča „Tajanstvena“ pobedila na konkursu za najbolju priču Junus Nadi (1989) dnevnog lista Džumhurijet. Od 1999. do 2004. godine radila je kao urednica u izdavačkoj kući (Yapı Kredi Yayınları). Njena knjiga životnih iskustava pod nazivom „Ako ste slobodni, moji roditelji će vas posetiti – naš život sedamdesetih“ (2001) pobudila je veliko interesovanje čitalaca i osvojila međunarodnu nagradu Balkanika za 2003. godinu. Scenario pod naslovom „Oblak u vazduhu“ koji je Ajfer Tunč napisala 2003. podstaknuta novelama Saita Faika, pretočen je u film i prikazan na Turskoj radio-televiziji.

Ajfer Tunč je takođe autorka knjiga priča „Prijatelji iz pećine“, „Drevni hotel“ i „Sudbina Aziz-bega i druge priče“ (Čigoja štampa), kao i romana „Devojka sa naslovne strane“, „Noć zelene vile“ (Geopoetika), „Suzanina beležnica“, „Svetski bol“ (Geopoetika), „Ljubavnici su ludi ili Pismo-glava“, „Krajnje nepouzdana kratka istorija jedne ludnice“ (Čigoja štampa) i „Osman“.