Ристо Лазаров рођен је 3. октобра 1949. године у Штипу, Република Македонија. Завршио је југословенску књижевност и македонски језик на Филолошком факултету у Скопљу. Радио је као новинар. Био је генерални директор новинске агенције Тањуг као и главни уредник међународног часописа Балкан форум, у којем су своје прилоге објављивали Гинтер Грас, Чеслав Милош, Јосиф Бродски, Ханс Магнус Енцезбергер, Лешек Колаковски, Адам Михник и други врхунски интелектуалци из целог света. Од 1997. до 2014. године био је директор и главни уредник националне телевизије Телма.

Члан је Друштва писаца Македоније од 1972. године. Од 2006. до 2014. године био је председник Македонског ПЕН центра.

Добитник је највишег македонског признања, награде „11 октомври” за животно дело, као и других књижевних награда и признања: „Млади борац” (1972), „13. новембар” – награда града Скопља (1980), награде Македонске радио-телевизије за најбољу књигу за децу објављену између двеју Струшких вечери поезије (1987), награде „Ацо Шопов” коју додељује Друштво писаца Македоније за најбољу песничку књигу (2006), награде „Браћа Миладинов” Струшких вечери поезије (2008). Постао је лауреат награде Празник липа (2000), а 2010. године награђен је Књижевним жезлом, наградом Веља кутија Македонских духовних конака, као и наградом Дијалог.

Пише есеје, књижевну и позоришну критику, а интензивно се бави и превођењем енглеске, српске и бугарске поезије на македонски језик.

Живи и ради у Скопљу.