Ајфер Тунч

Турска књижевница Ајфер Тунч (1964), завршила је Факултет политичких наука на Истанбулском универзитету. Током студија је почела да објављује текстове у часописима за књижевност и културу.

Њена прича „Тајанствена“ победила на конкурсу за најбољу причу Јунус Нади (1989) дневног листа Џумхуријет. Од 1999. до 2004. године радила је као уредница у издавачкој кући (Yapı Kredi Yayınları). Њена књига животних искустава под називом „Ако сте слободни, моји родитељи ће вас посетити – наш живот седамдесетих“ (2001) побудила је велико интересовање читалаца и освојила међународну награду Балканика за 2003. годину. Сценарио под насловом „Облак у ваздуху“ који је Ајфер Тунч написала 2003. подстакнута новелама Саита Фаика, преточен је у филм и приказан на Турској радио-телевизији.

Ајфер Тунч је такође ауторка књига прича „Пријатељи из пећине“, „Древни хотел“ и „Судбина Азиз-бега и друге приче“ (Чигоја штампа), као и романа „Девојка са насловне стране“, „Ноћ зелене виле“ (Геопоетика), „Сузанина бележница“, „Светски бол“ (Геопоетика), „Љубавници су луди или Писмо-глава“, „Крајње непоуздана кратка историја једне луднице“ (Чигоја штампа) и „Осман“.