Овогодишњи Међународни београдски сајам књига биће одржан на уобичајеном изложбеном простору Београдског сајма, у халама 1, 1А, 2А и 4. Бројним посетиоцима представиће се око 400 излагача из земље и иностранства.

На првој прес конференцији поводом манифестације представницима медија обратили су се организатори и почасни гости.

Академик Душан Ковачевић, председник Одбора Међународног београдског сајма књига, истакао је да је Сајам књига један од најзначајнијих културних догађаја у Србији. Велико интересовање публике и излагача присутно је и ове године, упркос катастрофичним причама о судбини књижевности под сајамским куполама. Очекује се велика посета љубитеља књижевности јер електроника ипак неће моћи да замени књигу, упркос свему.

Прича о будућности Сајма, о неком новом простору остаје тема о којој ће се свакако говорити, али се ове године манифестација одвија на истом месту, под добро познатим куполама.

Ковачевић је поручио новинарима и публици: „Довиђења у октобру“.

Љиљана Шошкић, координатор пројекта Међународног сајма књига нагласила је да се ради о манифестацији од великог значаја за културу, најрепрезентативнијем догађају у овој сфери културе. Београдски сајам има дугу традицију и у техничкој организацији ове важне приредбе. Ове године Сајам књига продужен је за један дан а одвијаће се и богат пратећи програм у салама за програме. У истом термину биће и Сајам образовања и наставних средстава.

Станислас Пјере, саветник за културу у амбасади Француске и директор Француског института у Србији изразио је захвалност за прилику да Француска буде почасни гост, уз захвалност организаторима. Француска је већ била почасни гост 2004. године, а сада ће поново представити савремену мисао и своју књижевност, на штанду у хали 2.

Биће заступљени сви књижевни жанрови, баш као на сајму књига у Паризу, где су и форме попут стрипова биле изузетно запажене. Припремају програме на штанду, потписивања књига, продају књига на француском језику и дружења са медијима.

Организоваће се професионални сусрети и конференција о ауторским правима, на захтев српских издавача.

Сања Милић, уметнички директор Међународног београдског сајма књига најавила је изузетно богат програм, а домаћи издавачи као и сваке године представиће нова издања на штандовима и у програмским салама.

Сајам књига је традиционално место за размену мишљења свих професија окупљених око књига и издаваштва. Ове године на Сајму ће гости бити велике звезде писци као што су Етгар Керет, Жоао Тордо, Сајмон Сибаг Монтефјоре, Кејт Мос и још много сјајних аутора из Европе и света.Програми неће заобићи разговоре поводом јубилеја и присећања на важна дела и данас актуелних великих писаца попут Домановића или Кафке.

На 66. Међународном београдском сајму књига, Школски дан биће у четвртак, 26. октобра.