62. Међународни београдски сајам књига

Најзначајнија и најпрестижнија књижевна манифестација у југоисточној Европи,  један од највећих сајмова у Европи, 62. Међународни београдски сајам књига, одржаће се од 22. до 29. октобра на Београдском сајму уз учешће више од 450 домаћих и иностраних излагача. 

Допринос Београдског сајма књига књижевном стваралаштву, образовању, угледу Србије у свету, промоцији домаће књижевности, културној размени са иностранством, покретању актуелних књижевних и  друштвених питања – огроман је и неоспоран.

Време проведено у свету књижевних дела најбољи је пут ка формирању универзалних и естетских вредности, каквима човечанство тежи. Књига је симбол и начин неприхватања наметнутих  садржаја и компромиса, али и могућност да се живи много живота у једном и приступи сферама које се на други начин не могу досегнути.

Београдски сајам књига је прилика да се још једном подсетимо истинских вредности и књизи дамо значај који завређује.

62. Међународни београдски сајам књига простираће се на више од 30.000 м2 изложбеног простора, а у халама 1, 1A, 2A, 2Ц и 4, традиционално ће учествовати најзначајнији домаћи, као и бројни инострани издавачи и писци. Премијерно ће бити представљена књижевна издања, а сви заинтересовани посетиоци моћи ће да присуствују бројним трибинама, предавањима и дискусијама о књижевности, издаваштву и актуелном друштвеном тренутку. Као и сваке године, учесници манифестације присуствоваће обележавању значајних јубилеја.

И овом приликом поштоваоци књижевности и професионалци ће моћи да се на једном месту упознају са овогодишњом домаћом и  иностраном издавачком  продукцијом и  стекну могућност да допуне  своју приватну колекцију књига и библиотечке фондове најновијим насловима  домаћих и иностраних издавачких кућа, или је обнове увек актуелним класицима  књижевности.

Програм Сајма књига

Поред представљања аутора и дела из земаља које су почасни гости, низ трибинских и промотивних програма обухвата значајне појаве и вредности наше књижевно-културне савремености и историје, а у њиховом оквиру биће уприличене значајне годишњице:

 • СТЕФАН ПРВОВЕНЧАНИ, ВЛАДАР И ПИСАЦ: 800 ГОДИНА ОД КРУНИСАЊА
 • 250 ГОДИНА ФИЛИПА ВИШЊИЋА
 • 170 ГОДИНА „ГОРСКОГ ВИЈЕНЦА“: ЊЕГОШ И МИ
 • 150 ГОДИНА ОД СМРТИ ШАРЛА БОДЛЕРА
 • 125 ГОДИНА ИВА АНДРИЋА
 • ДИС И БОЈИЋ ПЕСНИЧКЕ ЖРТВЕ ВЕЛИКОГ РАТА (ВЕК ОД СМРТИ ПЕСНИКА)
 • 50 ГОДИНА РОМАНА „100 ГОДИНА САМОЋЕ“
 • 50 ГОДИНА РОМАНА „ДЕРВИШ И СМРТ“
 • ДЕЦЕНИЈА БЕЗ НИКОЛЕ МИЛОШЕВИЋА И СТЕВАНА РАИЧКОВИЋА

Поред обележавања годишњица, посетиоци овогодишњег Сајма књига имаће прилику да уживају у неколико изузетних програмских целина и трибина, посвећених актуелним књижевним темама и тренутку у коме живимо:

ГОСТИ У ФОКУСУ:

Програмска серија „Гости у фокусу“, подразумева сусрете са значајним иностраним писцима, чије је дело присутно у нашој читалачкој јавности. Поред већег броја књижевних гостију излагача, у програмима „Гости у фокусу“ биће представљени познати руски писац Јевгениј Водоласкин и немачки писац Марсел Бајер.

РАЗГОВОРИ НА ПЛАТОУ:

 Планира се блок проблемских трибина, под насловом „Разговори на платоу“:„Шта да радимо с ћирилицом?“, „Његош и ми“, „Иво Андрић, спорови и неспорне ствари“, „Србија и распад Југославије“ и „Век геноцида над Србима“.

ФЕСТИВАЛ НА САЈМУ: ЛИТЕРАТУРА ЕВРОПСКОГ МЕДИТЕРАНА

У сарадњи са „Трећим тргом“, на Сајам књига биће пренесен низ програма „Фестивала литературе европског Медитерана“ у којем учествују грчки и домаћи писци и преводиоци. Програми су планирани од сајамског понедељка до среде у Сали „Васко Попа“.

ОДЈЕЦИ СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ

„Сусрет са немачким славистима“ је програм на којем ће се представити српско-немачке књижевне везе, односно проучаваоци српске књижевности на немачком говорном подручју (Габријела Шуберт, Ангела Рихтер, Роберт Ходел, Јерг Шулте).

„Српска књижевност у Украјини“ тема је разговора са Алом Татаренко, украјинским тумачем и преводиоцем српске књижевности.

ИЗДАВАЧКЕ ТАЧКЕ:

Сајам књига представља пажње вредну издавачку делатност непрофитних издавача, културних установа и удружења у земљи и Срба изван Србије: издања „Смедеревске песничке јесени“, „Дисовог пролећа“, „Повеље“, „Поља“, „Руско-српског књижевног круга“, „Змајевих дечјих игара“.

Сајамске изложбе

Овогодишња манифестација ће у хали и представити следеће изложбе:

 • Изложба постера „Негујмо српски језик“
 • „Стефан Првовенчани у књижевности и историографији(изложба Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ из Краљева)
 • „Дис 1917–2017“ (Изложба Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ из Чачка)
 • Милутин Бојић – сто година Плаве гробнице“ (Изложба Библиотеке „Милутин Бојић“ из Београда)
 • „Мошо, пчелиње чедо“ (Мошо Одаловић, добитник „Жичке хрисовуље“ (изложба Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ из Краљева)
 • „Путујућа изложба ћирилице“ (дигитално-калиграфски радови)

Пратећи програми Сајма књига

Богат и садржајан пратећи програм одвијаће се у неколико сала за званичне презентације и на штандовима излагача. У оквиру пратећег програма биће представљена нова издања и организовани сусрети и разговори писаца и издавача са читаоцима, књижарима, библиотекарима и посетиоцима из земље и иностранства.

Пратећи програми одвијаће се у салама: Иво Андрић, Борислав Пекић, Васко Попа, Александар Вучо и на Платоу Лазе Костића (Хала 1А).

Инострани излагачи

Поред земаља почасних гостију на 62. Међународном београдском сајму књига учествују и издавачи из Анголе, Белорусије, Босне и Херцеговине, Индије, Ирана, Јапана, Канаде, Кине, Македоније, Румуније, Русије, Турске, Украјине, Хрватске, Црне Горе, Чешке, Уједињених Арапских Емирата.

Литература различитих иностраних издавача биће представљена и на штандовима дистрибутерских кућа у хали 4.

Земља почасни гост – Књижевност на немачком језику (Немачка, Аустрија, Швајцарска, Лихтенштајн)

У фокусу овогодишњег 62. Београдског сајма књига биће савремена књижевност на немачком језику, а заједничким наступом представиће се Немачка, Аустрија, Швајцарска и Лихтенштајн.

Посетиоцима ће бити предочено око 1.000 књига савремених аутора из све четири земље, од чега, захваљујући сарадњи са сајмом књига у Франкфурту и Главним удружењем аустријских књижара, премијерно чак 350 наслова.

На сајму ће се публици представити двадесетак стваралаца, који ће  свој рад, а у оквиру сајамских манифестација и догађаја, приказати на различитим локацијама у центру Београда.

Фестивал стваралаштва младих

На 62. Међународном београдском сајму књига у хали 2 ниво Ц биће настављено представљање дела уметника млађих од 30 година, из различитих области стваралаштва (драмско, ликовно, музичко, филмско), која за предложак имају књигу. Пројекат је започет 2015. године, а захваљујући изузетном пријему од стране учесника и публике, биће реализован и ове године.

Програми за децу

У сали за дечје програме „Александар Вучо“ (поводом 120-годишњице од пишчевог рођења) одржава се током сајамских дана дечји програм под називом „Нове игре пет петлића“, чији је аутор и модератор Гордана Малетић са следећим тематским целинама: По Вучовом трагу, програм посвећен књижевности за децу Александра Вуча; Песничке ведрине, песници и деца; Одлазак  чаробњака, програм посвећен личности и књигама Раше Попова,  Ухвати звезду; књижевни портрет Игора Коларова; Колачићи: нове књиге за децу млађег узраста; Нећу да ћутим: нове књиге за децу старијег узраста,  Векови српске писмености, о новим издањима капиталних дела и значајним личностима српске културе; Представљање алманаха „Даница за младе“ Вукове задужбине; Књижевност за децу и стрип; Случајна открића, програм посвећен природи, путовањима и књижевности; Осмех на дар, програм посвећен хумору у књижевности за децу, Занимљивости и изненађења, програм за радознале.

Школски дан

Школски дан на 62. Међународном београдском сајму књига биће у четвртак, 26. октобра 2017. Школски дан намењен је  организованим посетама ученика, наставника, школских библиотекара, студената и професора. Издавачи за школски дан припремају садржајан програм намењен старијим и млађим школарцима, као и њиховим учитељима и предавачима.

Свечано отварање Школског дана је у четвртак, 26. октобра у  11 часова у хали 2.

Породични дан

Понедељак и уторак, 23. и 24. октобар 2017. године су дани за породичну посету, када ће бити омогућено да цела породица са једном купљеном породичном улазницом посети манифестацију.

Награде

У оквиру 62. Међународног београдског сајма књига традиционално ће бити додељене награде и оцењена годишња издавачка продукција у категоријама:

 • Издавач године
 • Издавачки подухват године
 • Дечија књига године
 • Награда за издавача из дијаспоре на српском језику
 • Специјално признање за допринос у области науке
 • Специјално признање за издавача, књигу или стрип
 • Награда „Богдан Кршић“ за најлепшу књигу
 • Награда за најлепшу дечју књигу
 • Специјално признање за младог дизајнера

За награде конкуришу сви издавачи – учесници Сајма књига из Србије (осим када је у питању Награда за издавача из дијаспоре),  учешћем на манифестацији.

Поред  традиционалних сајамских награда, на Београдском сајму књига ће бити уручена и награда „Доситеј Обрадовић“ која се сваке године додељује страном издавачу за континуирани допринос у објављивању и промоцији српске књижевности.

У недељу, 29. октобра у 12 часова у сали Иво Андрић биће извршена примопредаја Отворене књиге амбасадору државе која ће представити књижевност своје земље као почасни гост 63. Међународног београдског сајма књига.

Радно време

Радно време 62. Међународног београдског сајма књига:

 • 22, 27, 28 и 29.октобра – од 10 до 21 сат
 • 23 – 26. октобар – од 10 до 20 часова.

Улазнице

Цене улазница на 62. Међународном београдском сајму књига:

 • појединачна улазница је 250 динара;
 • улазница за групне посете је 150 динара;
 • улазница за све време трајања сајма стаје 900 динара;
 • цена паркинга је 100 динара (по започетом сату).

Истовремено на Београдском сајму

Почев од 25. закључно са 29. октобром на Београдском сајму ће се одржати и:

48. Сајам образовања и наставних средстава – хале 2Б и 3А и
3. Сајам информисања, комуникација и маркетинга „Медиа маркет“ – хала 3

Новинарске акредитације

Молимо вас да попуњене захтеве за новинарске акредитације за праћење 62. Међународног београдског сајма књига проследите Прес служби press@sajam.rs, најкасније до 16. октобра 2017. године.

ПРЕС Међународног београдског сајма књига

Тамара Васиљевић
Тел: 011 2655 828 или 063 328 169

Ивана Вишковић
Тел: 011 2655 101 или 063 395 871

knjigepress@sajam.rs
press@sajam.rs

Контакт:

ПР 62. Међународног београдског сајма књига
др Маја Радонић
Тел: 064 86 32 630
majar@yandex.ru
knjigepress@sajam.rs
www.sajamknjiga.rs