Информације за новинаре 2017-05-19T12:36:25+00:00

61. Међународни београдски сајам књига

Најрепрезентативнија књижевна манифестација у овом делу Европе, Међународни београдски сајам књига, ове године ће бити организован под слоганом Књиге у руке, уз учешће више од 450 директних излагача, од којих ће више од 40 излагача бити из иностранства.

И ове године, на најпосећенијем Сајму књига у региону, традиционално ће учествовати највећи домаћи, као и бројни инострани издавачи и писци. Премијерно ће бити представљена многа издања, а публика ће моћи да присуствује и бројним дискусијама и предавањима о књижевности, издаваштву, актуелном друштвеном тренутку и обележавању јубилеја.

Током осам сајамских дана поштоваоци књижевности моћи ће на једном месту, под куполама сајма, да сагледају целокупну овогодишњу домаћу издавачку продукцију и да, по најповољнијим ценама, обнове своју приватну колекцију књига најновијим насловима домаћих и иностраних издавачких кућа, али и увек актуелним класицима светске књижевности.

Веома богат пратећи програм одвијаће се у неколико сала за званичне презентације и на штандовима излагача. У оквиру пратећег програма биће представљена нова издања и организовани сусрети и разговори писаца и издавача са читаоцима, књижарима, библиотекарима и посетиоцима из земље и иностранства.

Термин

61. Међународни београдски сајам књига одржаће се од недеље 23. октобра до недеље 30. октобра 2016. године на Београдском сајму.

Излагачки концепт

Основни излагачки концепт Београдског сајма књига остао је непромењен – базира се на представљању савремене светске и домаће издавачке продукције књижевној публици и широј јавности.

Уз присуство еминентних писаца, на трибинама се покрећу актуелна књижевна и друштвена питања.

На 61. Међународном београдском сајму књига излагаће више од 450 излагача из Србије и иностранства на 30.000 м2 изложбеног простора у халама 1, 1а, 2а, 2це и 4.

Изложбене целине

 • Хала 1: домаћи издавачи којима је издаваштво примарна делатност (искључиво са сопственим издањима), простор за промоције.
 • Хала 2а: почасни гост Београдског сајма књига – Иран, инострани излагачи, националне презентације, издавачи школске и стручне литературе.
 • Хала 2це: издавачи који као основну делатност имају образовање (факултети, школе…), издавачи школске и стручне литературе, изложбе, Фестивал стваралаштва младих, прес центар, гардероба, простор за одмор.
 • Хала 4: домаћи и страни издавачи, државне институције/установе (министарства, библиотеке, музеји…) и издавачи из области религије и теологије, продаја књига и дистрибутери.
 • Хала 4 галерија: продаја коришћених и антикварних књига.
 • Хала 1а: програмске сале и изложбе.

Програм Сајма књига

Поред представљања аутора и тема из Ирана као земље госта, фокус трибинских и промотивних програма, као и тематских изложби, усмерен је на актуелне теме проистекле из домаће издавачке продукције и јубилеје европске и српске историје и културе, од Шекспирове и Сервантесове 400-годишњице, 120-годишњице појаве романа „Хајдук Станко“ и 100-годишњице Петра Кочића, до сећања на годишњицу оснивања Јасеновца и почетка геноцида над српским народом у Другом светском рату.

 • ТЕМАТСКЕ ТРИБИНЕ – „Шекспир, Сервантес и европска књижевност данас“; „Подухвати: Срби 1903-1914, Доба краља Петра“, „Јасеновац у историографији, књижевности и култури“; „Српски роман у домаћем филму“; „Превођење јужнословенских књижевности, проблеми рецепције“; „Лирска анима (нове српске песникиње)“…
 • ПИСЦИ У ФОКУСУ – програми са иностраним писцима гостима (Захар Прилепин, Ерленд Лу…)
 • АРЕНА ОД РЕЧИ – трибине полемичког усмерења о темама од значаја за књигу и културу данас („Књига и ангажованост: пожељне и потиснуте теме“, „Чије је наше наслеђе“, „Између националне и колонијалне културе“).
 • ШТА ЈЕ КЊИГА МЕНИ? – разговори с познатима о искуству читања
 • ОБЈАВЕ БАШТИНЕ – серија програма о актуелним издањима из области проучавања националне историје и културе
 • ПИСЦИ И КЊИГЕ – серија дијалога са савременим домаћим писцима о њиховим новим насловима
 • ИЗДАВАЧКЕ ТАЧКЕ – серија представљања значајних непрофитних издавачких продукција из Србије и окружења

Конференције

МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА О КОЛЕКТИВНОМ ОСТВАРИВАЊУ ПРАВА НАД ПИСАНИМ И ИЛУСТРОВАНИМ ДЕЛИМА – на скупу учествују стручњаци из десетак земаља и важних међународних организација који ће учинити да Београдски сајам књига и наша Организација за остваривање репрографских права крајем октобра постану интернационално средиште за тематику ауторског права књижевника, преводилаца, новинара, издавача и других.

Земља почасни гост – Иран

Почасни гост 61. Међународног београдског сајма књига, са слоганом „Књиге у руке“ је Исламска Република Иран.

На 300м2 изложбеног простора у централном делу хале 2а Иран ће представити своју вишевековну културу и традицију – дела научника, писаца, песника и уметника, као и домете динамичног развоја у култури, а посебно у издавачкој области.

Инострани излагачи

Поред Ирана, земље почасног госта, на 61. Међународном београдском сајму књига учествују и издавачи из Анголе, Белорусије, Босне и Херцеговине, Индије, Израела, Мађарске, Јапана, Кине, Републике Српске, Русије, Словеније, Хрватске, Црне Горе и других земаља.

Литература различитих иностраних издавача биће представљена и на штандовима дистрибутерских кућа у хали 4.

Гости из иностранства

Бројни инострани гости, писци, преводиоци и издавачи ће на овогодишњем Сајму књига учинити част организаторима и љубитељима књижевности у Србији.

За сада се може најавити учешће Захара Прилепина, Ерленда Луа, Вила Фирта, Свејна Мененсланда, Ведране Рудан, Александра Мекол Смита, Пан Бујукаса, Александре Потер, Миленка Стојичића, Румјане Еберт, Антона Холцера, Маркете Хејкалове и других.

Форум Сајма књига

Форум Библиотекарског друштва Србије: БИБЛИОТЕКЕ И НАБАВКЕ КЊИГА: СТАТИСТИКА, ПРАКСА, ЈАВНЕ НАБАВКЕ, ОТКУП

Програми за децу

Као и сваке године, на Сајму књига биће уприличени квалитетни програми за најмлађе посетиоце. У сали „Јанко Веселиновић“ (хала 1а), названоj по писцу чувеног романа „Хајдук Станко“ од чије је појаве протекло тачно 120 годинa, од сајамског понедељка до сајамске суботе, наступаће најактуелнији књижевни аутори за децу и младе: од Лазе Лазића и Љубивоја Ршумовића, Раше Попова и Владимира Андрића, до Јасминке Петровић и Игора Петровића, Дејана Алексића и Бранка Стевановића. Аутор дечјег програма је књижевница Гордана Малетић.

Изложбе

У хали 1а биће представљена изложба Ирана, а у хали 2це ће бити следеће изложбе:

 • „Шекспир и Сервантес – 400 година од смрти“
 • Изложба о Петру Кочићу
 • Изложба „Јасеновац, анатомија заборава“
 • Изложба у оквиру акције „Негујмо српски језик“
 • Изложбе првих и раритетних издања књига: Јаше Томића, Милана Ракића, Милорада Митровића и Петра Кочића
 • Дигитално штампани калиграфски радови, типографске азбуке и примери графичког и индустријског дизајна са српском ћирилицом
 • Bibiana – Представљање 20 најлепших књига Међународне куће уметности за децу из Словачке
 • Изложба дечјих радова са конкурса „Дечји сабор Дани ћирилице 2016“

Школски дан

Школски дан на 61. Међународном београдском сајму књига биће у четвртак, 27. октобра 2016. Школски дан намењен је организованим посетама ученика, наставника, школских библиотекара, студената и професора. Издавачи за школски дан припремају посебан садржајан програм намењен старијим и млађим школарцима као и њиховим учитељима и предавачима.

Фестивал стваралаштва младих

Представљање дела уметника млађих од 30 година из различитих области стваралаштва (драмско, ликовно, музичко, филмско) која за предложак имају књигу, започет 2015. године, захваљујући изузетном пријему од стране учесника и публике, биће настављено и на 61. Међународном београдском сајму књига у хали 2 ниво це.

Награде

У оквиру 61. Међународног београдског сајма књига традиционално ће бити додељене награде и оцењена годишња издавачка продукција у категоријама:

 • Издавач године
 • Издавачки подухват године
 • Дечја књига године
 • Најлепша књига
 • Награда за издавача из дијаспоре на српском језику
 • Посебно признање за допринос у области науке
 • Специјално признање за издавача, књигу или стрип
 • Награда „Богдан Кршић“ за најлепшу књигу и
 • Специјално признање за младог дизајнера.

За награде конкуришу сви издавачи – учесници Сајма књига из Србије (осим када је у питању награда за издавача из дијаспоре), аутоматски самим учешћем на манифестацији.

Радно време

Радно време 61. Међународног београдског сајма књига:

 • 23. 10. (недеља), 28.10. (петак), 29.10. (субота) и 30. 10. (недеља) – од 10 до 21 сат
 • 24. 10. (понедељак), 25.10. (уторак), 26.10. (среда) и 27.10. (четвртак) – од 10 до 20 часова.

Улазнице

Цене улазница на 61. Међународном београдском сајму књига:

 • појединачна улазница је 250 динара
 • улазница за групне посете је 150 динара.

Истовремено на Београдском сајму

Почев од 26. закључно са 30. октобром на Београдском сајму ће се одржати и:

 • 47. Међународни сајам опреме и средстава за савремену наставу „Учила“ 2бе и 3а
 • Сајам образовања „Звонце“ – хале 2бе и 3а
 • Сајам информисања, комуникација и маркетинга „Медиа маркет“ – хала 3.

Захтев за новинарску акредитацију за праћење 61. Међународног београдског сајма књига

ПРЕС Међународног београдског сајма књига

Тамара Васиљевић
Тел: 2655 828, 063 328 169
Факc: 2655 828

Контакт:

ПР 61. Међународног београдског сајма књига
др Маја Радонић
Тел: 064 86 32 630, е-пошта: majar@yandex.ru

knjigepress@sajam.rs

press@sajam.rs
www.sajamknjiga.rs