Zahar Prilepin

Zahar Prilepin je rođen 1975. godine. Završio je Filološki fakultet Nižegorodskog državnog univerziteta “N. I. Lobačevski” i Školu za društvenu politiku. Radio je kao fizički radnik, radnik obezbeđenja, služio je kao komandant u specijalnoj jedinici OMON, učestvovao je u ratnim dejstvima u Čečeniji 1996. i 1999.

Tokom 1999. godine zbog finansijskih poteškoća napušta OMON i počinje da radi kao novinar za nižnjenovgorodski list. Svoje radove objavljuje pod raznim pseudonimima, od kojih je najpoznatiji “Евгений Лавлинский”. Od 2000. godine postaje glavni urednik lista i uporedo sa time počinje da piše svoj prvi roman “Patologije”. Njegovi prvi književni radovi izlaze 2003. u listu “День литературы”, a zatim nastavlja da ih objavljuje i u mnogim drugim novinama i časopisima.

Trenutno je zaposlen kao generalni direktor lista “Новая газета” u Nižnjem Novgorodu, kolumne vodi u časopisima “Story” i “Огонёк”, kao i u svom matičnom izdanju.

Dobitnik je brojnih ruskih i međunarodnih književnih nagrada i priznanja, a često je bio i u užem izboru za mnoge od njih.

Živi i radi u Nižnjem Novgorodu.

Prilepin je savremeni klasik. Njegove knjige uključene su u program ruskih humanističkih fakulteta. Udžbenik Istorija ruske književnosti XX veka (izdanje 2013. godine, s preporukom Ministarstva obrazovanja i nauke RF) sadrži posebno poglavlje o Zaharu Prilepinu, kojim se završava kurs savremene književnosti.

Roman Obitelj Zahara Prilepina, objavljen 2014, pomirio je sve njegove kritičare – složno su ga ocenili kao događaj u ruskoj književosti, a autora svrstali u klasike. Obitelj je dobitnik četiri najznačajnije književne nagrade u Rusiji, i to dve nacionalne – 2014. „Книга года“( „Knjiga godine“), „Большая книга“ ( „Velika knjiga“ “), „Лучшая художественная книга“ ( „Najbolja beletristička knjiga“ ) i 2015. Nagrada za bestseler (pobednik IV konkursa „Revizor – 2015“).

 

[/fusion_builder_column]
  • Sajam knjiga 2017.

Pogledajte kako je bilo na Sajmu knjiga