Jedan od najpoznatijih svetskih pisaca epske fantastike Piter V. Bret bio je gost na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga i u okviru tribine „Pišem dakle postojim“, promovisao serijal „Demonski ciklus“.

Autora jedne od najmaštovitijih epskofantastičnih saga dvadeset prvog veka, posebno je oduševila prepuna dvorana njegovih vernih obožavatelja, koji su čekali u nepreglednom redu i po nekoliko sati na potpis knjige.

„Osećam se kao kod kuće, predivno je videti toliko ljudi koji vole knjige“ istakao je Piter na samom početku razgovora, sa sagovornicima Ivanom Jovanovićem i Dragoslavom Kovačević.

Pišem, dakle postojim - Piter V. Bret

„Volim da kažem da je sve krenulo od Tolkinovih „Hobita“ i da je posebno ta knjiga probudila u meni ljubav prema fantastici. Uglavnom pronalazim inspiraciju i dobijam nadahnuće iz stvarnog života, koliko god to nerealno zvučalo. Velike nevolje postoje u stvarnom svetu i demoni su svuda oko nas“ rekao je pisac.

Ono što razlikuje njegova dela od drugih pisaca jeste mnoštvo ženskih snažnih likova koje su protagonisti u svim njegovim knjigama.

„Iako hrabre žene nisu česta pojava u književnim delima, ja sam morao od tog nepisanog pravila da odstupim. One čine polovinu sveta i ja sam zaista okružen izvanrednim ženama u svom životu. Fantazija ima stvaran problem kada je kreacija ženskih likova u pitanju. Ako ne obrađujete ženske likove u svojim delima, lenji ste pisac i prebolite to“ istakao je Piter V. Bret.

Pišem, dakle postojim - Piter V. Bret

Takođe, pisac je podelio neke značajne savete mladim piscima ili onima koji žele da se bave pisanjem. „Morate biti tvrdoglavi, u pisanju nema odustajanja. Kada naiđete na poteškoće morate da nastavite dalje“ kazao je Piter V. Bret.

On je dodao da njegova tri dela nisu objavljena zato što on nije bio zadovoljan njima.

„Četvrti roman koji sam napisao bio je objavljen. Te tri prve knjige su grozno loše i drago mi je da nisu objavljene. Veoma je teško da napišete delo i da ga stavite po strani i nastavite sa novim, ali svi pisci su prošli kroz to“ završio je svetski poznati pisac Piter V. Bret.