U subotu 27. oktobra, sajamskoj publici se u programu „Pišem, dakle postojim“ predstavio književnik Vladan Matijević. Razgovor o Matijevićevoj poetici i delima moderirao je Marko Krstić, dok je pitanja postavljala književna kritičarka Tamara Krstić.

„Iako Vladan Matijević ne pretenduje da bude popularan, moramo da navedemo da je u svojoj plodnoj karijeri napisao dvadeset dela i dobio isto toliko nagrada“ naglasio je u uvodnom izlaganju Marko Krstić.

Matijević je naveo da je rano počeo da piše poeziju i nije ni slutio da će to sve razultirati bogatom karijerom pisca. „Njegova dela su mozaik u nastajanju“ istakla je Tamara Krstić.

Pišem, dakle postojim - Vladan Matijević

Osvrćući se na činjenicu da su neka njegova dela protkana humorom, Vladan je rekao da je humor najteže postići u pisanju jednog književnog dela. „Humor pripada sceni, usmenom govoru, burleski i zato vlada mišljenje da predstavlja niži oblik književnosti“ istakao je pisac.

Iako pretežno piše o ljudima sa margine za koje je početak 21. veka veoma težak, on rado ubacuje u svoja dela elemente humora, jer kako kaže „da nema humora, teško bi bilo onome koji čita, a i meni koji pišem“.

Njegov roman „Van kontrole“ koji je izazvao veliku pažnju čitalaca, objavljen je i u Francuskoj. „U tom romanu podsvesno sam uhvatio neke stvari i pojave koje su sada aktuelne. Taj roman se bukvalno sam napisao“ zaključio je Vladan Matijević.