Posetioci Sajma knjiga su u subotu 27. oktobra imali priliku da prisustvuju razgovoru sa piscem Nikolom Malovićem. Pored pisca u razgovoru je učestvovao moderator Bojan Čolak.

Pažnju književne javnosti, Nikola Malović, srpski pisac iz Boke Kotorske, privukao je romanom Lutajući Bokelj. Reč je o književniku koji je nagrađivan mnogobrojnim prestižnim literarnim nagradama i jednom od osnivača Grupe P-70. Ove godine Malović je objavio izuzetno zanimljivu monografiju Boka Kotorska i Srbija, s recenzentskim potpisom Veljka Lalića, koja je bila u fokusu razgovora sa piscem.

Nikola Malović - Pišem, dakle postojim

Navedeno je da knjiga pruža uvid u ulogu i značaj Srba u kulturi Mediterana i u vezi s tim pokreće osetljiva i provokativna pitanja srpskog identiteta. Pisano prevashodno kao dokumentarna proza ovo delo u velikoj meri obuhvata i sferu kulturnog, ali i političko-ideološkog diskursa. Malovićeva nova knjiga donosi koncept po kome je nedopustivo da Srbija nema izlaz na more, i prvi put nas upoznaje sa konstrukcijom Boka Kotorska i Srbija, na koju nismo navikli, iako je jednako organska kao i Srbija i Crna Gora ili Crna Gora i Boka Kotorska. Diskutovano je o odvajanju Crne Gore od Srbije, što je pisac najoštrije osudio i nazvao bestidnim Malović je naveo da smatra da su njegova dela pospešila i snažno uticala na popularnost Boke Kotorske, rast njenog značaja, ponajviše u kulturno-istorijskom, ali i političkom i geografskom smislu. On je skrenuo panju i na bogatstvo informacija o vezama Srbije i Boke Kotorske kojima obiluje njegovo delo i zaključio da se okolnosti mogu menjati i uticati na njega, ali da će on uvek sebe smatrati Srbinom i veličati Boku, kao i Srbiju.

Knjiga Boka Kotorska i Srbija nam iz do sada nepoznatog ugla dočarava boje, ukuse, mirise, ali i geopolitičke slike Mediterana.