U petak 26. oktobra u sali „Ivo Andrić“ održana je tribina pod nazivom „Ima li tabu tema u srpskoj književnosti?, na kojoj su govorile srpske književnice Jelena Lengold i Svetlana Porović Mihajlović, uz moderatora Slađanu Ilić.

Jelena Lengold

Pesnikinja i prozaista Jelena Lengold, autor, između ostalog, romana Baltimor i Odustajanje, nagrađivanih zbirki pripovedaka Vašarski mađioničar i Raščaravanje, istakla je da postoji podela u književnosti na muške i ženske teme o kojima se piše, te da u ženske teme spada ljubav a u muške rat, revolucija, smrt… Takođe je navela da u srpskoj književnosti kod muških pisaca postoji tabu tema, a to je ljubav, a seks i erotika više nisu tabu tema, već tabu predstavlja pisanje o patnji i usamljenosti.

Svetlana Porović Mihajlović

Svetlana Porović Mihajlović, prozaista i romanopisac, autor romana Slatki miris duda, Poslednja tačka za kružnicu i Tango nije deljiv sa tri, navela je da svaki pisac mora da ima odgovornost prema književnosti i onome o čemu piše. Ona smatra da svaki pisac pravi izbor da li može da se izbori sa strahom od tabua i bira svoj put, da li će pisati upravo zbog tabua ili slave.

Sagovornice su se složile da knjige daju mogućnost da se proživi život kroz junake, tj. poistovećivanjem sa njima i naglasile da za književnost suštinski i nema tabu tema.