Slovenački pesnik Robert Simonišek, bio je gost ovogodišnjeg 63. Beogradskog sajma knjiga u sali „Ivo Andrić“. Predstavio je za sada svoju poslednju pesničku zbirku „Seobe“. U razgovoru su učestvovali prevodilac Jelena Ivanišević i moderator Milomir Gavrilović.

Robert se na samom početku osvrnuo na svoje odrastanje i istoriju Slovenije. Pisac potiče iz seoske sredine, što je uticalo na to da njegove pesme budu nadahnute prirodom. Studirao je i doktorirao istoriju umetnosti.

Milomir Gavrilović citirao ga je stihom njegove pesme „muzika je najjeftinije sklonište“, i dodao da se stiče utisak da je zbirka „Seobe“ kolektivno lirski subjekt, čovek gradskog iskustva i čovek civilizacije, koji sa druge strane traga za određenim vidovima bekstva i skloništa od urbanog prostora. Pesnik je objasnio da je njegov život prožet muzikom od njegovog odrastanja i da sluša različite žanrove. Muzika je sastavni deo njegovog života.

Pesma izvire iz srca - Robert Simonišek

Robert je u svojim dosadašnjim zbirkama pisao o gradovima u koje je putovao, što nije slučaj sa zbirkom „Seobe“. On se u ovoj zbirci vraća u svoj zavičajni prostor, tamo gde je odrastao.

Tribinu je završila Jelena Ivanišević, pročitavši Robertovu pesmu „Sjaj središta“, a pisac se zahvalio na gostoprimstvu i izrazio nadu da će ponovo doći u Beograd.