O izazovima i perspektivama bibliotekarstva u Srbiji i Republici Srpskoj, razgovarale su u okviru sajamskog programa „Knjiga će spasiti svet“ Ljiljana Petrović – Zečić, direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske i Jasmina Ninkov, direktor Biblioteke grada Beograda, uz moderatora Marijana Marinkovića.

Jasmina Ninkov je navela da Biblioteka grada Beograda obezbeđuje literaturu za sve uzraste i da se trudi da nabavi sve što je novo, uključujući časopise i muziku, a ne samo knjige. Istakla je da nijedna biblioteka u Srbiji nema dovoljno sredstava za nabavke, pa čak ni Biblioteka grada Beograda. Što se tiče biblioteka u Republici Srpskoj, Ljiljana Petrović Zečić je saopštila da od 2008. godine ne postoji budžet za nabavku knjiga i izrazila svoje nezadovoljstvo zbog toga, jer su knjige potrebne ljudima svih uzrasta.

Sagovornice su se složile da knjiga nestaje iz medija, televizije i štampe, te da je teško pronaći dobru preporuku za čitanje u moru novih naslova. Preporučile su i portal „Šta da čitam?“ koji se bavi praćenjem i nabavkom knjiga i okuplja 30 biblioteka širom Srbije, a dostupan je svim čitaocima.