VLADIMIR MEDINSKI, (rođen 1970), poznati ruski političar i publicista, od 2012. godine ministar kulture Ruske Federacije. Čitalačka publika ga zna kao pisca jakih ubeđenja, širokog znanja i suptilnog humora. Njegove knjige prodate su u više od milion primeraka. On je najuspešniji publicista u Rusiji kada je reč o knjigama s istorijskom tematikom.

Doktor političkih nauka i deputat u Državnoj Dumi, Medinski je otpočeo svoju literarnu karijeru diskutujući s čitaocima o događajima u Ruskoj istoriji, formirajući o njima jasnu, savremenu sliku.

Posle prve knjige iz serije „Mitovi o Rusiji“ (2008) koja je neočekivano postala bestseler, slede još dva dodatna toma. Medinski je i autor knjige drugačijeg profila „Osobenost nacionalnog PR-a“ zasnovane na njegovim predavanjima (Medinski je profesor na Moskovskom državnom univerzitetu za međunarodne odnose Ministarstva spoljnih poslova, jednom od vodećih u Rusiji).

2011. objavio je knjigu „RAT Mitovi SSSR-a 1939-1945“, koja se odnosi na istoriju dvadesetog veka i događaje u Drugom svetskom ratu. Ta je knjiga postala prva u prodaji autorskih prava za „non-fiction“ literaturu i doživela je i televizijsku adaptaciju.

2012. Medinski je objavio svoj prvi roman „Zid“ čija su tema događaji iz perioda ruske istorije s početka 17. veka (nemirno vreme, ruski „смутное время»). Ova knjiga prodata je u pedeset hiljada primeraka, a drama koja je nastala po njoj postavljena je na sceni „Malog teatra“.

Vladimir Medinski objavljuje i naučne radove, 2011. odbranio je doktorsku tezu o starim zapisima stranih putnika o Rusiji. Knjiga je privukla pažnju naučne javnosti, a njegova teza je ubrzo objavljena i kao naučni rad i kao delo pisano u popularnoj formi.

Medinski je 2012. postao ministar kulture i bio prinuđen da napusti svoj literarni rad, ali je nastavio s predavanjima, intervjuima i diskusijama vezanim za svoje članke. Kolekcija tih nastupa među poštovaocima njegovog talenta uživa visoku popularnost.

Kao autor ideje za film „Sobibor“ (režija Konstantin Habenski), koji je posvećen pobuni u istoimenom nacističkom logoru za istrebljenje Jevreja, Medinski je inicirao i aktivno podržao i nastajanje drugih scenarija na temu ratne istorije. Film „Sobibor“ je aktuelni ruski kandidat za Oskara van engleskog govornog područja.

Knjige Vladimira Medinskog objavljene su u Velikoj Britaniji, Grčkoj, Srbiji i Bugarskoj.

Knjiga Vladimira Medinskog „RAT Mitovi SSSR-a 1939-1945“ biće predstavljena na 63. Beogradskom sajmu knjiga u nedelju, 21. oktobra, od 20 časova u Sali „Ivo Andrić“.