SANTJAGO RONKALJOLO (Lima, 1975), piše o strahu, od političke istorije do svakodnevnog života.

Njegov poslednji roman zove se „Noć čioda“. Objavio je romane: „Maksimalna kazna“ i „Crveni april“ (za koji je dobio nagrade Alfaguara i Independent Prize of Foreign Fiction). Preveden je na preko dvadeset jezika), zatim romane „Tako blizu života“, „Oskar i žene“ i „Stid“, koji je i ekranizovan.

Kao novinar, autor je trilogije o stvarnim događajima u hispanskom XX veku: „Četvrti mač“, „Urugvajski ljubavnik“ i „Memoari jedne dame“, koji se smatra „poslednjom cenzurisanom knjigom u Latinskoj Americi“.

Časopis Granta uvrstio ga je među najbolje pisce svoje generacije na španskom jeziku. The Wall Street Journal ga je okarakterisao kao novog Garsiju Markesa. Engleski dnevnik The Guardian svrstao je Crveni april među najveće romane koji su napisani o Peruu. Karlos Fuentes je za njega izjavio da je jedan od najboljih pisaca svoje generacije na španskom jeziku.

Santjago Ronkaljolo učestvovaće u programu 63. Beogradskog sajma knjiga PIŠEM, DAKLE POSTOJIM, Portret pisca, u ponedeljak, 22. oktobra od 15 časova, u Sali „Ivo Andrić“.