Један од најпознатијих светских писаца епске фантастике Питер В. Брет био је гост на 63. Међународном београдском сајму књига и у оквиру трибине „Пишем дакле постојим“, промовисао серијал „Демонски циклус“.

Аутора једне од најмаштовитијих епскофантастичних сага двадесет првог века, посебно је одушевила препуна дворана његових верних обожаватеља, који су чекали у непрегледном реду и по неколико сати на потпис књиге.

„Осећам се као код куће, предивно је видети толико људи који воле књиге“ истакао је Питер на самом почетку разговора, са саговорницима Иваном Јовановићем и Драгославом Ковачевић.

Пишем, дакле постојим - Питер В. Брет

„Волим да кажем да је све кренуло од Толкинових „Хобита“ и да је посебно та књига пробудила у мени љубав према фантастици. Углавном проналазим инспирацију и добијам надахнуће из стварног живота, колико год то нереално звучало. Велике невоље постоје у стварном свету и демони су свуда око нас“ рекао је писац.

Оно што разликује његова дела од других писаца јесте мноштво женских снажних ликова које су протагонисти у свим његовим књигама.

„Иако храбре жене нису честа појава у књижевним делима, ја сам морао од тог неписаног правила да одступим. Оне чине половину света и ја сам заиста окружен изванредним женама у свом животу. Фантазија има стваран проблем када је креација женских ликова у питању. Ако не обрађујете женске ликове у својим делима, лењи сте писац и преболите то“ истакао је Питер В. Брет.

Пишем, дакле постојим - Питер В. Брет

Такође, писац је поделио неке значајне савете младим писцима или онима који желе да се баве писањем. „Морате бити тврдоглави, у писању нема одустајања. Када наиђете на потешкоће морате да наставите даље“ казао је Питер В. Брет.

Он је додао да његова три дела нису објављена зато што он није био задовољан њима.

„Четврти роман који сам написао био је објављен. Те три прве књиге су грозно лоше и драго ми је да нису објављене. Веома је тешко да напишете дело и да га ставите по страни и наставите са новим, али сви писци су прошли кроз то“ завршио је светски познати писац Питер В. Брет.