У суботу 27. октобра, сајамској публици се у програму „Пишем, дакле постојим“ представио књижевник Владан Матијевић. Разговор о Матијевићевој поетици и делима модерирао је Марко Крстић, док је питања постављала књижевна критичарка Тамара Крстић.

„Иако Владан Матијевић не претендује да буде популаран, морамо да наведемо да је у својој плодној каријери написао двадесет дела и добио исто толико награда“ нагласио је у уводном излагању Марко Крстић.

Матијевић је навео да је рано почео да пише поезију и није ни слутио да ће то све разултирати богатом каријером писца. „Његова дела су мозаик у настајању“ истакла је Тамара Крстић.

Пишем, дакле постојим - Владан Матијевић

Осврћући се на чињеницу да су нека његова дела проткана хумором, Владан је рекао да је хумор најтеже постићи у писању једног књижевног дела. „Хумор припада сцени, усменом говору, бурлески и зато влада мишљење да представља нижи облик књижевности“ истакао је писац.

Иако претежно пише о људима са маргине за које је почетак 21. века веома тежак, он радо убацује у своја дела елементе хумора, јер како каже „да нема хумора, тешко би било ономе који чита, а и мени који пишем“.

Његов роман „Ван контроле“ који је изазвао велику пажњу читалаца, објављен је и у Француској. „У том роману подсвесно сам ухватио неке ствари и појаве које су сада актуелне. Тај роман се буквално сам написао“ закључио је Владан Матијевић.