Посетиоци Сајма књига су у суботу 27. октобра имали прилику да присуствују разговору са писцем Николом Маловићем. Поред писца у разговору је учествовао модератор Бојан Чолак.

Пажњу књижевне јавности, Никола Маловић, српски писац из Боке Которске, привукао је романом Лутајући Бокељ. Реч је о књижевнику који је награђиван многобројним престижним литерарним наградама и једном од оснивача Групе П-70. Ове године Маловић је објавио изузетно занимљиву монографију Бока Которска и Србија, с рецензентским потписом Вељка Лалића, која је била у фокусу разговора са писцем.

Никола Маловић - Пишем, дакле постојим

Наведено је да књига пружа увид у улогу и значај Срба у култури Медитерана и у вези с тим покреће осетљива и провокативна питања српског идентитета. Писано превасходно као документарна проза ово дело у великој мери обухвата и сферу културног, али и политичко-идеолошког дискурса. Маловићева нова књига доноси концепт по коме је недопустиво да Србија нема излаз на море, и први пут нас упознаје са конструкцијом Бока Которска и Србија, на коју нисмо навикли, иако је једнако органска као и Србија и Црна Гора или Црна Гора и Бока Которска. Дискутовано је о одвајању Црне Горе од Србије, што је писац најоштрије осудио и назвао бестидним Маловић је навео да сматра да су његова дела поспешила и снажно утицала на популарност Боке Которске, раст њеног значаја, понајвише у културно-историјском, али и политичком и географском смислу. Он је скренуо пању и на богатство информација о везама Србије и Боке Которске којима обилује његово дело и закључио да се околности могу мењати и утицати на њега, али да ће он увек себе сматрати Србином и величати Боку, као и Србију.

Књига Бока Которска и Србија нам из до сада непознатог угла дочарава боје, укусе, мирисе, али и геополитичке слике Медитерана.