У петак 26. октобра у сали „Иво Андрић“ одржана је трибина под називом „Има ли табу тема у српској књижевности?, на којој су говориле српске књижевнице Јелена Ленголд и Светлана Поровић Михајловић, уз модератора Слађану Илић.

Јелена Ленголд

Песникиња и прозаиста Јелена Ленголд, аутор, између осталог, романа Балтимор и Одустајање, награђиваних збирки приповедака Вашарски мађионичар и Рашчаравање, истакла је да постоји подела у књижевности на мушке и женске теме о којима се пише, те да у женске теме спада љубав а у мушке рат, револуција, смрт… Такође је навела да у српској књижевности код мушких писаца постоји табу тема, а то је љубав, а секс и еротика више нису табу тема, већ табу представља писање о патњи и усамљености.

Светлана Поровић Михајловић

Светлана Поровић Михајловић, прозаиста и романописац, аутор романа Слатки мирис дуда, Последња тачка за кружницу и Танго није дељив са три, навела је да сваки писац мора да има одговорност према књижевности и ономе о чему пише. Она сматра да сваки писац прави избор да ли може да се избори са страхом од табуа и бира свој пут, да ли ће писати управо због табуа или славе.

Саговорнице су се сложиле да књиге дају могућност да се проживи живот кроз јунаке, тј. поистовећивањем са њима и нагласиле да за књижевност суштински и нема табу тема.