Петог дана Београдског сајма књига одржана је трибина „Време памћења – 125 година од рођења Милоша Црњанског“, на којој су о великом српском писцу говорили врсни познаваоци његовог дела Мило Ломпар, Зоран Аврамовић, Слободан Владушић и модератор Весна Капор.

проф. др Мило Ломпар

Мило Ломпар се присетио да се први пут сусрео са тумачењем дела Милоша Црњанског још у средњој школи, када је написао матурски рад о „Другој књизи Сеоба“. Кроз свој потоњи научни рад пратио је дух Црњанског и егзистенцију која га је фасцинирала.

Слободан Владушић

Слободан Владушић је говорио о личним осећањима према делу Црњанског, а посебно  фасцинацијом делом „Код Хиперборејаца“. „Није довољно само писати књиге, већ је јако важно присуство у јавности“, навео је он и додао да је лична борба за идеје оно што је научио од Црњанског.

др Зоран Аврамовић

Интересовање Зорана Аврамовића за Црњанског започело је кроз политичке списе које је Црњански објављивао између два рата, а и после Другог светског рата. Истраживао је у чему је кривица Црњанског и показао да ње није ни било: „Све оно што се лепило за њега – фашизам, нацизам, заправо није била истина“. Сматра да је Црњански био рођен за језик, то је оно што га је издвајало од осталих. Навео је и да Црњанског треба читати пажљиво, уз обраћање пажње на контекст исказа, јер неретко се дешавало да поједине његове исказе истргну из контекста и погрешно тумаче.