Словеначки песник Роберт Симонишек, био је гост овогодишњег 63. Београдског сајма књига у сали „Иво Андрић“. Представио је за сада своју последњу песничку збирку „Сеобе“. У разговору су учествовали преводилац Јелена Иванишевић и модератор Миломир Гавриловић.

Роберт се на самом почетку осврнуо на своје одрастање и историју Словеније. Писац потиче из сеоске средине, што је утицало на то да његове песме буду надахнуте природом. Студирао је и докторирао историју уметности.

Миломир Гавриловић цитирао га је стихом његове песме „музика је најјефтиније склониште“, и додао да се стиче утисак да је збирка „Сеобе“ колективно лирски субјект, човек градског искуства и човек цивилизације, који са друге стране трага за одређеним видовима бекства и склоништа од урбаног простора. Песник је објаснио да је његов живот прожет музиком од његовог одрастања и да слуша различите жанрове. Музика је саставни део његовог живота.

Песма извире из срца - Роберт Симонишек

Роберт је у својим досадашњим збиркама писао о градовима у које је путовао, што није случај са збирком „Сеобе“. Он се у овој збирци враћа у свој завичајни простор, тамо где је одрастао.

Трибину је завршила Јелена Иванишевић, прочитавши Робертову песму „Сјај средишта“, а писац се захвалио на гостопримству и изразио наду да ће поново доћи у Београд.