О изазовима и перспективама библиотекарства у Србији и Републици Српској, разговарале су у оквиру сајамског програма „Књига ће спасити свет“ Љиљана Петровић – Зечић, директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске и Јасмина Нинков, директор Библиотеке града Београда, уз модератора Маријана Маринковића.

Јасмина Нинков је навела да Библиотека града Београда обезбеђује литературу за све узрасте и да се труди да набави све што је ново, укључујући часописе и музику, а не само књиге. Истакла је да ниједна библиотека у Србији нема довољно средстава за набавке, па чак ни Библиотека града Београда. Што се тиче библиотека у Републици Српској, Љиљана Петровић Зечић је саопштила да од 2008. године не постоји буџет за набавку књига и изразила своје незадовољство због тога, јер су књиге потребне људима свих узраста.

Саговорнице су се сложиле да књига нестаје из медија, телевизије и штампе, те да је тешко пронаћи добру препоруку за читање у мору нових наслова. Препоручиле су и портал „Шта да читам?“ који се бави праћењем и набавком књига и окупља 30 библиотека широм Србије, а доступан је свим читаоцима.