ВЛАДИМИР МЕДИНСКИ, (рођен 1970), познати руски политичар и публициста, од 2012. године министар културе Руске Федерације. Читалачка публика га зна као писца јаких убеђења, широког знања и суптилног хумора. Његове књиге продате су у више од милион примерака. Он је најуспешнији публициста у Русији када је реч о књигама с историјском тематиком.

Доктор политичких наука и депутат у Државној Думи, Медински је отпочео своју литерарну каријеру дискутујући с читаоцима о догађајима у Руској историји, формирајући о њима јасну, савремену слику.

После прве књиге из серије „Митови о Русији“ (2008) која је неочекивано постала бестселер, следе још два додатна тома. Медински је и аутор књиге другачијег профила „Особеност националног ПР-а“ засноване на његовим предавањима (Медински је професор на Московском државном универзитету за међународне односе Министарства спољних послова, једном од водећих у Русији).

2011. објавио је књигу „РАТ Митови СССР-а 1939-1945“, која се односи на историју двадесетог века и догађаје у Другом светском рату. Та је књига постала прва у продаји ауторских права за „non-fiction“ литературу и доживела је и телевизијску адаптацију.

2012. Медински је објавио свој први роман „Зид“ чија су тема догађаји из периода руске историје с почетка 17. века (немирно време, руски „смутное время“). Ова књига продата је у педесет хиљада примерака, а драма која је настала по њој постављена је на сцени „Малог театра“.

Владимир Медински објављује и научне радове, 2011. одбранио је докторску тезу о старим записима страних путника о Русији. Књига је привукла пажњу научне јавности, а његова теза је убрзо објављена и као научни рад и као дело писано у популарној форми.

Медински је 2012. постао министар културе и био принуђен да напусти свој литерарни рад, али је наставио с предавањима, интервјуима и дискусијама везаним за своје чланке. Колекција тих наступа међу поштоваоцима његовог талента ужива високу популарност.

Као аутор идеје за филм „Собибор“ (режија Константин Хабенски), који је посвећен побуни у истоименом нацистичком логору за истребљење Јевреја, Медински је иницирао и активно подржао и настајање других сценарија на тему ратне историје. Филм „Собибор“ је актуелни руски кандидат за Оскара ван енглеског говорног подручја.

Књиге Владимира Мединског објављене су у Великој Британији, Грчкој, Србији и Бугарској.

Књига Владимира Мединског „РАТ Митови СССР-а 1939-1945“ (Службени гласник Београд, 2018) биће представљена на 63. Београдском сајму књига у недељу, 21. октобра, од 20 часова у Сали „Иво Андрић“.