САНТЈАГО РОНКАЉОЛО (Лима, 1975), пише о страху, од политичке историје до свакодневног живота.

Његов последњи роман зове се „Ноћ чиода“. Објавио је романе: „Максимална казна“ и „Црвени април“ (за који је добио награде Alfaguara и Independent Prize of Foreign Fiction). Преведен је на преко двадесет језика), затим романе „Тако близу живота“, „Оскар и жене“ и „Стид“, који је и екранизован.

Као новинар, аутор је трилогије о стварним догађајима у хиспанском XX веку: „Четврти мач“, „Уругвајски љубавник“ и „Мемоари једне даме“, који се сматра „последњом цензурисаном књигом у Латинској Америци“.

Часопис Granta уврстио га је међу најбоље писце своје генерације на шпанском језику. The Wall Street Journal га је окарактерисао као новог Гарсију Маркеса. Енглески дневник The Guardian сврстао је Црвени април међу највеће романе који су написани о Перуу. Карлос Фуентес је за њега изјавио да је један од најбољих писаца своје генерације на шпанском језику.

Сантјаго Ронкаљоло учествоваће у програму 63. Београдског сајма књига ПИШЕМ, ДАКЛЕ ПОСТОЈИМ, Портрет писца, у понедељак, 22. октобра од 15 часова, у Сали „Иво Андрић“.