На првој овогодишњој конференцији за новинаре одржаној у  свечаној сали Скупштине Града Београда, саопштено је да ће се 63. Међународни београдски сајам књига одржати на Београдском сајму од 21. до 28. октобра 2018. године, под слоганом „Радост читања“,  а земља почасни гост је Краљевина Мароко.

Ивона Јевтић, градски секретар за културу, нагласила је да јој је велика част што може да најави 63. Међународни београдски сајам књига на којем ће почасни гост бити Краљевина Мароко. Она је истакла да је Краљевина Мароко значајан гост који ће много пружити овогодишњем Сајму књига и додала да Сајам књига сваке године све више напредује и да је број посетилаца из године у годину све већи.

Председник Одбора Сајма књига др Зоран Аврамовић, подсетио је на културни значај Сајма књига, наглашавајући „да од свих културних догађаја у Србији, Међународни београдски сајам књига има најбогатију и најдужу традицију, као и да бележи најбројнију посећеност“.  Он је истакао да се Сајам књига одржава на 30.000m2 изложбеног простора и да број домаћих и иностраних излагача расте сваке године и саопштио да је овогодишњи  „Град гост”, град Ниш. „Књига је стуб српске културе, а Сајам књига има веома важну улогу у очувању њене традиције”, закључио је Зоран Аврамовић.

Радост читања – Сајам књига од 21. до 28. октобра

Најављујући програм овогодишњег почасног госта, Краљевине Марока, присутнима се обратио амбасадор Kраљевине Марока у Србији, Њ.Е. Мохамед Амин Белхаж и на почетку нагласио да му је „драго што је Краљевина Мароко прва арапска земља која има част да буде почасни гост на овом значајном догађају који окупља сваке године најзначајније писце, песнике и друге ствараоце у домену књижевности и знања из Србије и из целог света“. Он је истакао да ће учешће Краљевине Мароко на овогодишњем Сајму књига обележити продукција мароканских књижевних дела, издања најзначајнијих националних издавача, као и серија трибина на штанду изграђеном у оригиналном мароканском стилу, на којима ће говорити истакнути и награђивани марокански књижевници и мислиоци попут проф. Тахар Бен Желун,  др Абдела Бусуфа и Сане Шаири. „Ово учешће је потврда посебних односа између Марока и Србије на културном пољу, то је обострани израз на највишем нивоу за градњу мостова комуникација између народа обеју земаља“, истакао је Њ.Е. Мохамед Амин Белхаж.

Мирјана Лукић, саветник генералног директора Београдског сајма, рекла је да је основни задатак Београдској сајма да створи услове у којима ће бити могућа успешна и хармонична интеракција између посетилаца и излагача, писаца и публике на Сајму књига и додала да ће и ове године на Београдском сајму, поред Сајма књига, од 21. до 28. октобра бити одржан и 49. Сајам образовања и наставних средстава и Сајам информисања, комуникација и маркетинга „Медиа маркет“.

O програму Сајма књига говорила је Сања Милић, уредник програма. Она је нагласила да ће Сајам књига и ове године омогућити посетиоцима да се сретну са писцима, критичарима и теоретичарима који припадају нашој, али и иностраној књижевности, истичући да ће гост овогодишњег Сајма књига бити велико име мароканске књижевности, Taхар Бен Желун, добитник Гонкурове награде, али и писци из других земаља: словеначки песник Роберт Симонишек, амерички писац Питер Брет, португалски писац Валтер Уго Маи и перуански писац и новинар Сантјаго Ронкаљоло. Домаћи програми Сајма књига обухватиће дијалошко – трибинске целине и изложбе поводом обележавање значајних јубилеја у српској књижевности, 200 година од објављивања Вуковог рјечника, 120 година од рођења Десанке Максимовић, 125 година од рођења Милоша Црњанског и 150 година од рођења Михаила Петровића Аласа.

Валтер Уго Маи, Португалија
Роберт Симонишек, Словенија
Сантјаго Ронкаљоло, Перу
Валтер Уго Маи, ПортугалијаРоберт Симонишек, СловенијаСантјаго Ронкаљоло, Перу

Школски дан на 63. Међународном београдском сајму књига биће у четвртак, 25. октобра 2018. године, појединачне улазнице коштаће 250, а групне 150 динара. Сајам књига је отворен за посетиоце у недељу 21. октобра од 10 часова.