У препуној сали „Иво Андић“ на Београдском сајму књига“ у суботу 28. октобра, о књизи „Борислав Станковић – Господин кошарка“, која говори о животу чувеног кошаркаша и тренера, дугогодишњег генералног секретара Међународне кошаркашке организације, а затим и њеног почасног секретара, једном од четворице „Очева југословенске кошарке“, говорили су аутор Александар Милетић, кошаркашка легенда Борислав Станковић, кошаркаши Предраг Даниловић и Дејан Томашевић, уредник Службеног гласника Владимир Рогановић и редитељ Дарко Бајић, а модератор је био Дејан Пантелић.

Аутор књиге „Борислав Станковић – Господин кошарка“, Александар Милетић, спортски новинар, говорио је о свом првом сусрету са Бориславом Станковићем и нагласио да „бити близу Боре Станковића значи бити близу знања и добрих идеја, а да причати причу о кошарци није могуће без његовог имена“ и истакао да је привилегован што је његов пријатељ.

Владимир Рогановић је рекао да име и биографија Борислава Станковића заслужују једну овакву едицију и нагласио „да свака добра књига, баш као и свака утакмица има свог јунака, а ова књига има два јунака, један је господин Борислав Станковић, а други је сама кошаркашка игра. Животни пут тих јунака је толико органски повезан да је живот „Господина кошарке“ истовремено и живот кошарке“. Он је додао да ова двојезична фотомонографија представља драгоцен прилог за историју српске, али и светске кошарке, из којег ће се о успону и развоју кошарке, обавештавати и васпитавати не само наша генерација, већ и генерације које долазе.

Промоција књиге „Борислав Станковић – Господин кошарка“

Председник кошаркашког савеза Србије, Предраг Даниловић, захвалио се у име својих колега Бори Станковићу за целокупан допринос југословенској, а касније и српској кошарци. На питање како су наше кошаркаше посматрали у свету током кризног периода деведестих година, Даниловић је кроз шалу одговорио „нису нас баш волели јер су мислили да нас Чика Бора протежира и били су у праву“.

Дејан Томашевић, генерални секретар Кошаркашког савеза Србије, је подсетио на важност сећања на наслеђе српске кошарке, истичући да „људи који се не сећају и не размишљају о прошлости, немају ни садашњост, а поготово немају будућност“. Он је нагласио да је велика част бити у дрштву једне велике кошаркашке, српске и светске легенде, какав је Бора Станковић.

Промоција књиге „Борислав Станковић – Господин кошарка“

Борислав Станковић се обратио присутнима речима да ово није прва књига о његовој каријери, али је свакако најлепша и најсвеобухватнија, и додао да је веома тешко представити једног човека и његов живот кроз неколико књига и да зато „треба читати оно што је написано и меморисати оно што је важно“. Он је истакао да током својих почетака у кошарци, није ни сањао да ће кошарка постати његови живот, те да ће она постати један од најважијих и највећих спортова у читавом свету и поручио кошаркашима „да је кошарка њихов спорт и да могу да напредују једно ако су заједно и ако заједнички раде на њеној добробити“.

Дарко Бајић, редитељ филма „Бићемо прваци света“, истакао је да је генерација кошаркаша којој припада Бора Станковић, успех у кошарци мерила срцем, својом жељом и вером у успех и додао да је српска кошарка једна од највећих на свету, захваљујући управо тој генерацији кошаркаша.

Директор Службеног гласника Јелена Триван је на крају Бориславу Станковићу поклонила кошаркашку лопту са потписима свих живих српских писаца и захвалила му што је био господин у спортском свету и што је прославио српску кошарку.